Popović Ivković: Ponosni smo što je Srbija lider i pouzdan partner u borbi protiv terorizma

Autor: Republika

Vesti

11.09.2019

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da je Srbija jasno opredeljena da bude lider stabilnosti na Balkanu i razvija partnerske odnose sa svim zemljama Evrope i sveta, vodeći pritom prvenstveno računa o interesima svojih građana.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Biljana Popović Ivković i Ivica Dačić

Popović Ivković se, na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi", osvrnula i na istorijsku povezanost srpskog i američkog naroda u borbi za slobodu i podsetila na podizanje srpske zastave iznad Bele kuće i nedvosmislenu podršku koju je te 1918. godine američki narod iskazao srpskom. 

Ona je takođe ukazala da smo svesni i da su odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država kroz istoriju varirali i da nismo uvek bili na istim stranama, ali je, kako je navela, učinjeno mnogo na unapređenju saradnje dve zemlje, zahvaljujući pre svega predanosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

 
Ona je podsetila i na uspešno realizovanu nedavnu posetu predsednika Vučića SAD-u, kao i na prvu posetu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića SAD -u maja ove godine.
RepublikaFoto: MUP Srbije
Biljana Popović Ivković

- Nakon razgovora ministra Stefanovića sa najvišim zvaničnicima američkih agencija za sprovođenje zakona, među kojima su direktor FBI, DEA, nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu i državni sekretar za nacionalnu bezbednost Kevin Mekalinen, zauzet je zajednički stav da je saradnja u oblasti bezbednosti na visokom nivou i da se ostvaruje dobra razmena informacija u oblasti borbe protiv svih vidova kriminala, sa posebnim naglaskom na borbu protiv terorizma, droga, krijumčarenja i trgovine ljudima i nezakonitih migracija - navela je Popović Ivković. 

Ona je ukazala da su SAD, u bezbednosnom smislu, jedna od tehnološki najnaprednijih država sveta i dodala da je u interesu Srbije da uči i modernizuje svoj bezbednosni sektor, u cilju zaštite svoje teritorije, ali i pružanja doprinosa bezbednosti na globalnom planu. 

Prema njenim rečima, Vlada SAD značajno je pomogla i podizanju kapaciteta srpske policije, kako u tehničkom tako i edukativnom smislu, i omogućila da policijski službenici specijalizuju svoje veštine i znanja, u cilju pružanja brzog odgovora na bezbednosne pretnje.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Ponosni smo što se Srbija pozicionirala kao regionalni lider i pouzdan partner u borbi protiv terorizma - istakla je Popović Ivković i podsetila da naša zemlja učestvuje u radu Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a. 

Državni sekretar je ukazala i da su bez obzira na različite stavove koje Srbija i SAD imaju po pitanju statusa naše južne pokrajine, optimistični i vidljivi napori da se usaglase stavovi naših država o nerazumnim potezima prištinskih institucija. 

- Nesumnjiva je činjenica da je Beograd konstruktivni partner u briselskom dijalogu, dok Priština nakon neispunjavanja preuzetih obaveza nastavlja da sprovodi i nove štetne mere. Nadam se da ćemo između ostalog i kroz saradnju sa vašom zemljom doći do ukidanja taksi od 100 odsto na srpsku robu i  stvoriti uslove za nastavak dijaloga, koji bi bio konstruktivan i stvorio bolje uslove života i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji - zaključila je Popović Ivković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading