SRPSKO-ČEŠKI POSLOVNI FORUM U BEOGRADU: Vučić i Zeman o saradnji dve zemlje

Autor:

Vesti

11.09.2019

08:50 >> 11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Češke Miloš Zeman i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuju srpsko-češkom poslovnom forumu koji se održava u Beogradu u okviru brojnih aktivnosti koje su organizovane tokom boravka češkog predsednika u našoj zemlji. Na forumu su i ministri Vlade Srbije Aleksandar Antić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i drugi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Počeo poslovni forum dve zemlje

Nakon što su imali sastanak, predsednik Srbije i predsednik Češke prisustvuju poslovnom forumu dve zemlje...

- Razgovarali smo o svim teškoćama sa kojima se Srbija suočava. U mnogim stvarima smo se usaglasili, predsednik Zeman ne krije da mnogo voli srpski narod i veoma sam mu zahvalan, iako reč Miloša Zemana ima mnogo veću težinu. Mnogo toga sam naučio od Zemana. Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo jedinstvo u ovim vremenima. Srbija želi da bude deo EU, ali i da sačuva svoju saradnju sa Rusijom i Kinom - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio Zemanu na poseti i istakao da su iskreni prijatelji.

- Imao sam čast da razgovaram s iskrenim prijateljem našeg naroda, koji ima impresivnu biografiju. Želim mu da još mnogo godina sačuva svoj briljantno bistri um i reputaciju koji misli svojom glavom. Razgovori su bili sveobuhvatni, o našim bilateralnim odnosima. Više smo nego utrostručili našu robnu razmenu. Zahvalan sam Češkoj što je postala jedan od najvećih investitora u Srbiji, čak četvrta - izjavio je predsednik Vučić.

On je dodao da se pre nekoliko dana sastao i sa češkim premijerom.

- Češka je jedna od zemalja s najnižom stopom nezaposlenosti. Za nas je veoma važna saradnja u oblasti inovacije. Mnogo toga je otvoreno za nas. Razgovarali smo o politici i teškoćama sa kojima se Srbija suočava na svom evropskom putu i sa Kosovom - kaže Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je dodao da su se njih dvojica  mnogo čemu usaglasili. 

- Predsednik Zeman ne krije da iskreno voli našu zemlju i narod, retki su takvi ljudi. 

Predsednik Zeman je izjavio da smatra da su Vučić i on blizanci.

- Obe zemlje su slične veličine, i imaju zajedničke sudbine što su stali na našu stranu 1938. kad smo bili okupirani. Niko ne može privrednike da natera da dođu u Srbiju, ako to ne žele - kaže Zeman i dodaje:

- Svaki političar treba da prvo brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti. Iskreno cenim prijateljstvo između srpskog i češkog naroda, a upravo zbog toga, iako o tome često ne govorim, primio sam Emira Kusturicu koji je studirao u Češkoj, i na osnovu preporuka važniš čeških ličnosti, dodeliću mu medalju za zasluge 28. oktobra - rekao je Zeman i dodao da je to simbol nagrade za sve Srbe koji su studirali u Češkoj Republici.

Nakon svečanog dočeka, usledio je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a zatim i plenarni sastanak sa članovima dve delegacije.

Potpisana su dva bilateralna sporazuma: Iz oblasti odbrane koji je potpisao Aleksandar Vulin i sporazum o saradnji u oblasti inovacija koji je potpisao Nenad Popović, potom je usledila konferencija za novinare.

Prema najavi, u 12.30 časova se očekuje početak Srpsko-češkog poslovnog foruma.

Uvodna obraćanja održaće predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i njegov češki kolega Vladimir Dlouhi, kao i dvojica lidera Srbije i Češke Vučić i Zeman.

Skup će biti prilika da se predstavi ekonomska situacija i poslovna klima u Češkoj a potom i u Srbiji, kao i da se održe bilateralni sastanci srpskih i čeških kompanija.

Zeman je juče stigao u Srbiju, a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekao predsednik Srbije, a oni su nakon toga položili vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Mirjana

11.09.2019 09:09

Sporazumi vazni za dalju jacu i bolju saradnju od obostranog interesa.

Deki

11.09.2019 09:09

Odnosi dveju zemalja su na istorijskom nivou.

Vanja

11.09.2019 09:14

Srbija ima odličnu bilateralnu saradnju sa Češkom.

Nikola

11.09.2019 09:16

Ovo je samo još jedan dokaz da je prijateljstvo Srbije i Češke odlično i da će se odlična saradnja i dalje nastaviti i stalno produbljivati. Ponosni smo što možemo da računamo na prijatelje iz Češke.