Antonijević: Sprečavanje bojkota nije cilj ovog našeg dijaloga

Autor:

Vesti

10.09.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, jedan od organizatora dijaloga vlasti i opozicije, za Srpski telegraf ocenjuje da je najbitnije da je dijalog dve strane uspostavljen, ali napominje da je za ozbiljniji pomak potrebno vreme. Cilj dijaloga, kako ističe, nije da se spreči bojkot, ali ni da se to omogući. Krenulo se, kaže, postupno, jer ovakav poduhvat zahteva dosta vremena, energije i posvećenosti svih učesnika.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Milan Antonijević

- Recimo, ako govorimo o temi slobodnih izbora, razgovor nije bio jednostavan jer ima tu i dosta emocija i svega što ide uz politički život, ali mislim da smo uspeli da vratimo sve na stručnost i konkretne stvari koje se tiču konkretnih tema - navodi Antonijević.

*Sve je više onih koji otkazuju učešće ili napuštaju sastanke. Zašto?

- Teško je napraviti dijalog, pritom su izbori osetljiva tema o kojoj se dugo nije razgovaralo. Trebalo je odmah nakon prethodnih izbora započeti raspravu i to kroz Narodnu skupštinu, koja je prirodno mesto za razgovor o izborima, izbornom sistemu, propustima, izmenama zakona i, najvažnije, o punoj primeni zakona. Sada smo pak na nekih šest meseci pred izbore i na ovaj način pokušavamo da vratimo temu fer i slobodnih izbora u javnost, da razgovaramo sa svim političkim strankama, pokretima i savezima stranaka. Razumem i njihovu suzdržanost kad govore o efektima razgovora, kao i nepoverenje prema mogućnosti da se stanje u potpunosti promeni, ali idemo s tim da osvetlimo ove teme i da do promene zaista i dođe.

Više imao podrške nego napada

* Da li ste vi lično doživljavali bilo kakve neprijatnosti zbog ove vrste angažovanja?

- Osim pomalo medijskih napada ili nešto malo na društvenim mrežama, ne, mnogo sam više imao podrške u ličnim kontaktima sa ljudima, što je opet pokazatelj da postoji potreba i volja da se ovakav dijalog odvija. Vidim da se slične inicijative započinju sada i na lokalu, kao i u nekim drugim oblastima gde su podele takođe velike, što nam govori da smo na pravom putu.

*Ima li bilo kakvih rezultata vašeg dosadašnjeg angažovanja u uspostavljanju dijaloga vlast-opozicija?

- Za tim stolom su svi sedeli, što je svakako jedan od uspeha ako govorimo o dijalogu, a kada govorimo o mogućnosti da se pojedine stvari promene, donesu zakoni i promeni primena zakona, to će se tek pokazati, ali mnogo toga se stavlja na papir, mnogo zahteva političkih stranaka, kako opozicionih tako i vladajućih, poklapa se sa preporukama koje na Fakultetu političkih nauka iznose CRTA, CESID i Transparentnost.

*Kakva je vaša procena, postoje li šanse da svi politički činioci izađu na izbore?

- Nije svrha ovog dijaloga da se spreči bojkot ili da se omogući, već da vidimo šta je moguće uraditi u ovom periodu i da te rezultate ponudimo, pre svega građanima, jer oni zaslužuju neke odgovore, zaslužuju i smanjenje tenzija u društvu, mi smo posleratno društvo koje još nije na jasan način osvetlilo svoju prošlost, mnogo je tu nasleđenih podela i izazova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading