Vulin po drugi put reagovao na izjave iz Hrvatske: Ako je nešto provokacija - onda je to zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu

Autor: Tanjug

Vesti

07.09.2019

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske dece", poručuje ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Aleksandar Vulin

- Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine - kaže ministar odbrane odgovarajući na izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića o zabrani ulaska delegacije oficira Vojske Srbije i kadeta na pomen žrtvama jasenovačkog zločina.

S druge strane, iz Ministarstva odbrane saopštili su da je Izjava premijera Plenkovića nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ministarstvo pita u kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu.


- Poseta komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku naše delegcije. O prolasku naše delegacije obaveštena je naša granična policija kako bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz - navodi se u saopštenju.

 

 

Uz konstataciju da ni jednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, a da je Ministarstvo ipak prijavilo dolazak u saopštenju pitaju "zašto su organi Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu''.

- Mi smo prijavili da dolazimo. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Republike Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolazimo zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše? Ako su uniforme u prtljagu bile problem, zašto nisu prihvatili ponudu naših kadeta da uniforme ostavimo u Srbiji i nastavimo sa putovanjem u Jasenovac - pitaju u MO.

Navode da Hrvatska, "umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve" duguje izvinjenje i kajanje, uz poruku: ''Gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev''.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading