Trampovi senatori u specijalnoj misiji: Veliki kompromis jedino rešenje za Kosovo

Autor: B. KAŠANSKI - I. ŽIGIĆ

Vesti

07.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za rešenje kosovskog pitanja potreban je veliki kompromis, taj problem može biti rešen samo uz žrtvovanje obeju strana, poruka je američkih senatora Krisa Marfija i Rona Džonsona, koji su boravili u Prištini i Beogradu. Njih je, kako je Srpski telegraf već pisao, u specijalnu misiju poslao lično američki predsednik Donald Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Marfi, Džonson i Vučić

Demokrata Marfi, inače veoma uticajan u Prištini, i republikanac Džonson, naklonjen Beogradu, u petak su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U izjavama posle susreta praktično su potvrdili ono što je naš list objavio dan pred njihov dolazak.

- Očekujem da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen. SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom. Nadam se da ću u tom smislu uticati na predsednika Donalda Trampa, ali i na kolege da dođu u vašu zemlju i sami se uvere u njen napredak. Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom - rekao je Marfi.

NASTAVAK DIJALOGA 

U istom tonu govorio je i Džonson, koji je poručio da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

- SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal obe nacije biće mnogo bolji - naveo je Džonson, naglasivši da je od najboljeg interesa obe nacije da se postigne dogovor kako bi mogle da se koncentrišu na popravljanje bezbednosti, sigurnosti i prosperiteta.

Vučić: Rešenje ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane

Vučić je novinarima preneo da je američkim senatorima rekao da Beograd očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da to rešenje ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

- To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile - rekao je Vučić i zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

Kako je naglasio predsednik, Srbija može da razgovara o svemu samo ako dođe do kompromisnog rešenja. Ako nema takvog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova. Na zajedničkoj konferenciji za štampu Vučić se nadovezao na odgovor Džonsona na pitanje koje je bilo upućeno predsedniku Srbije: Da li će se američki pritisci povećati ako Beograd ne prihvati da prizna Kosovo?

NIJE PRITISAK, NEGO...

Džonson je kazao da nije reč o pritiscima, već o podršci.

- Podržaćemo ono što se obe strane budu dogovorile - rekao je Džonson.

Vučić je potom istakao da naša pozicija nije nimalo laka.

- Naravno da je ovde reč pre svega o Srbiji i Beogradu. Albanci očekuju samo da dobiju potvrdu onoga što već misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu jer ne žele da razumeju da nikada neće biti konsolidovana država niti bilo šta bez Srbije - zaključio je Vučić, dodavši da je jasno da će najveći pritisak uvek biti na Srbiju i da nije u pitanju samo SAD, već i EU i drugi.

Ivica Dačić, ŠEF DIPLOMATIJE

Od scenarija da Srbija izgubi sve, a pristane na nešto, nema ništa. Svi oni koji misle da je taj scenario i dalje moguć samo gube vreme

Dejan Vuk Stanković, ANALITIČAR

Teško je oceniti šta je tačno senator Marfi želeo da kaže formulacijom o velikom kompromisu, ali nije nemoguće da su senatori skloniji kompromisu nego Stejt department. Ipak, od Amerikanaca ne treba očekivati previše, nikakve radikalne preokrete. Međutim, treba raditi ozbiljno i racionalno da nešto ipak dobijete

Vladislav Jovanović, DIPLOMATA

Senator Marfi je verovatno želeo reći da će sve biti pola-pola, i teritorijalno i politički. To je konkretno kompromis. Mi ne treba da se zadovoljavamo simboličnim ustupkom ili nekom mrvicom, nismo tolika sirotinja da bi neko morao da nam daje milostinju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading