HRVATI, MRŽNJA ĆE VAS UBITI! Ustaše napravile crnu listu srpskih pevača, a oni trče da uzmu njihove pare!

Autor:

Vesti

07.09.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati traže zabranu srpskih pevača! Na crnoj listi našli su se Željko Joksimović, Bajaga, Miroslav Ilić, Seka Aleksić, Željko Samardžić, Slobodan Veljković Coby, koji bi, inače, trebalo da nastupe na zagrebačkom muzičkom festivalu Rujanfest.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Miroslav Ilić

Ovi pevači dobili su poziv organizatora, ali su se njihovom nastupu usprotivili zagrebački ratni veterani, koji su zatražili od nadležnih institucija da zabrane dolazak srpskim estradnim zvezdama. Kao razlog za suludi zahtev članovi udruženja HVIDRA naveli su da su "pevači iz Srbije tokom velikosrpske agresije pevali četničke pesme i iskazivali podršku velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku".

NI GLAS DA PUSTE

I dok ih u Hrvatskoj zabranjuju, srpski pevači ni glas da puste plašeći se verovatno da ne ostanu bez honorara. Srpski telegraf je pokušao da dobije komentar od svih koji su se našli na crnoj listi, ali niko od njih nije želeo da komentariše to što u Zagrebu traže njihovu zabranu.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Seka Aleksić

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, smatra da je napad Hrvata na naše izvođače i muziku dokaz iskonske mržnje prema svemu što dolazi iz Srbije, kao i da naši pevači nisu bezbedni u toj državi.

SAVO ŠTRBAC: To je dokaz iskonske mržnje prema svemu što dolazi iz Srbije

- Naša vrata su uvek otvorena za sve njihove pevače i niko ih ne pita gde su bili devedesetih niti šta su pevali. A kad su naši izvođači u pitanju, u Hrvatskoj stalno neko protestuje protiv njih. Svedoci smo sve učestalijih napada na Srbe, a sad su srpski mrzitelji agresivno krenuli i na muziku... Kad su već na crnoj listi, što se tiče opasnosti po pevače, mogu da kažem da nikada nijedan Srbin nije bezbedan u Hrvatskoj - tvrdi Štrbac.

Hrvatski izvođači koji su nastupali u Srbiji

  • Toni Cetinski
  • Severina Vučković
  • Jelena Rozga
  • Nina Badrić
  • Petar Grašo
  • Hladno pivo

On podseća da su Hrvati već nekoliko meseci u predizbornoj kampanji i da se u odnosu na to ko više mrzi Srbe glasovi dobijaju ili gube.

ANALITIČAR ANĐELKOVIĆ: Hrvatsko društvo nikad nije ni odmaklo od devedesetih, ponašaju se kao da trenutno ratujemo

Da hrvatsko društvo nikad nije ni odmaklo od devedesetih, te stoga nema budućnost ni perspektivu, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković.

RepublikaFoto: e-stock/ D. MILUTINOVIĆ
Cobi

Švajcarci osuli drvlje i kamenje na Hrvatsku

Švajcarski list Tages-ancajger ocenjuje da državni vrh Hrvatske umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović, "umiljavajući se nacionalistima pred izbore, dovodi do raskola u hrvatskom narodu". U velikom članku o situaciji u Hrvatskoj list piše da se u "ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe", a citira i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića, koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe pomenuo reč "terorizam" i upozorio na "kulturu nasilja" u hrvatskom društvu. Naročito problematičnim švajcarski list smatra ćutanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je, upitana o napadima na Srbe, izjavila da njen posao nije da komentariše dnevnu politiku. List ukazuje na to da je Grabar Kitarovićeva tokom obeležavanja godišnjice "Oluje" izjavila da je te 1995. i sama htela da uzme pušku u ruke i krene u rat.

- U Hrvatskoj postoji ratna psihoza, ponašaju se kao da trenutno ratujemo, što je problem za sve u regionu. Naravno za nas je takvo ponašanje vrlo često uvredljivo, ali je veći problem za Hrvatsku jer pokazuje da je društvo koje je do te mere upalo u dubinu mržnje da im smetaju čak i pevači. To je društvo koje nema perspektivu - smatra on.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Momčilo Bajagić Bajaga

SMETA IM GRANICA

Inače, udruženju HVIDRA, osim izbora pevača, zasmetao je još i slogan Rujanfesta - "Pomeri svoje granice zabave". Posebno im je sporna reč "granica" jer ih podseća na devedesete, "kada su dali svoju mladost i živote kako bi sačuvali granice svoje zemlje".

I dok ih u Hrvatskoj zabranjuju, srpski pevači ćute ko zaliveni plašeći se verovatno da ne ostanu bez honorara

I dok veterani traže zabranu od organizatora Rujanfesta Darka Fučeka, stiže odgovor da stiže odgovor da zabrane nema.

RepublikaFoto: Foto/Luka Pilipović
Željko Joksimović

Fuček ne da je 1991. situacija bila drugačija, ali i napominje da danas, u 2019, nema potrebe da bilo ko krši zakone Hrvatske i remeti učešće izvođača.

- Svi ti izvođači koji su ovde na neki način su dozvoljeni i dostupni na tržištu - objasnio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading