Vučić ispred američkih senatora jasno potvrdio čvrstu poziciju Srbije: Ne može Kosovo da dobije sve, a Srbija ništa!

Autor:

Vesti

06.09.2019

08:51 >> 09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedenik Srbije Aleksandar Vučić danas je imao susret sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem. Tema razgovora bila je deblokada dijaloga između Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić na sastanku sa američkim senatorima

Prethodno su dvojica senatora posetili Prištinu i izneli svoj stav da snažno podržavaju nastavak dijaloga između Beograda i Prištine koji bi se završio pravno obavezeujućim sporazumom. Međutim, istovremeno su senatori preneli poruku da i jedna i druga strana moraju podneti određene žrtve kako bi došlo do kompromisa.

Aleksandar Vučić je već rekao da mu je poznat stav američke administracije i da mu je jasno da oni podržavaju nezavisnost Kosova ali da ne može Kosovo da dobije sve, a Srbija da ne dobije ništa.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Obraćanje medijima senatora i Aleksandra Vučića

Sastanku su pristustvovalii ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot.

Nakon završenog sastanka učesnici su se obratili javnosti na konferenciji za medije koja je upriličena u zgradi Predsedništva Srbije.

Na konferenciji najpre se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je poželeo dobrodošlicu Ronu Džonsonu i Krisu Marfiju na početku svog obraćanja i u uvodnom delu obraćanja izrazio uverenje da odnosi dve zemlje moraju biti sve bolji jer je to u obostranom interesu, a najviše u interesu Srbije.

- U našem je interesu da odnosi SAD i Srbije budu sve bolji i u poslednje vreme mislim da su naši odnosi napredovali - rekao je Vučić.

Zatim se Vučić tokom obraćanja zahvalio senatoru Ronu Džonsonu što je preneo poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbuju.

Predsednik Srbije je istakao da je tema razgovora imeđu njega i senatora bila fokusirana na blokirani dijalog između Beograda i Prištine, naglašavajući da je u interesu celog regiona da se taj proces nastavi.

- Mi smo otvoreni za svaku vrstu razgovora i razgovor je lekovit za nas. Pomirenje dva najveća naroda na zapadnom Balkanu, Srba i Albanaca, bi doneo napredak celom regionu - rekao je Vučić.

Vučić: Problem ne može da se reši tako što će Kosovo da dobije sve, a Srbija ništa

Tokom govora Vučić je još jednom izneo stav da pitanje Kosova ne može da se reši tako što će "Kosovo da dobije sve, a Srbija ništa" i time potvrdio principijelnu poziciju Srbije da se samo kompromisom može doći do rešenja koje je trajno i stabilno.

Zatim se na konferenciji obratio senator Džonson.

- Cilj nam je da iskažemo podršku za srpski narod i sve nacije u ovom regionu iako smo predstavnici različitih stranaka. Jedna od stvari u koju verujemo jeste da problemi između Srbije i Kosova mogu biti rešeni, a moja glavna poruka jeste da je Amerika prijatelj srpskog naroda - rekao je Džonson.

Senator je ponovio stav iz Prištine da se u postizanju sporazuma "nešto mora dobiti, a nešto izgubiti".

Još jednom je istaknuta ivažnost ekonomske saradnje između Srbije i SAD i da je u interesu amerike da se na njihovom tržištu pojavi što više srpske robe.

- I demokrate i republikanci su uz Srbiju i zato nam je važno njihovo partnerstvo - izjavio je Džonson.

Na kraju je Džonson zaključio svoje obraćanje time da će preneti poruku predsedniku Trampu o napretku Srbije i pozvati ga da se sam uveri u to.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Na pitanje novinara o pritiscima koje SAD vrše na Srbiju u pogledu nezavisnosti Kosova, senator Džonson je rekao da on to ne bi nazvao "pritiskom" i da amerika tu ima savetodavnu ulogu.

Aleksandar Vučić je na ovo pitanje odgovorio da neće da krije kako stvari realno izgledaju i da SAD vrše pritisak na Srbiju i da se "mi pravimo blesavi jer nećemo da vidimo šta se zaista dešava".

Takođe je predsednik naglasio da su Džonson i Marfi ipak prijatelji Srbije i da je veoma važno da imamo prijateljske odnose sa SAD.

- Navedite mi samo jednu zemlju koja je uspešna a da ima neprijateljske odnose sa amerikom? - upitao je Vučić i time još jednom naglasio da je za uspeh ekonomije veoma važno da Srbija ima prijatelje u SAD, što su svakako senatori Džonson i Marfi prema rečima predsednika Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Helena

06.09.2019 09:22

Senatori treba da znaju da dijaloga nema zbog Pristine.

Jana

06.09.2019 09:23

Senatori treba da shvate da je problem Pristina.

Daliborka

06.09.2019 09:33

Muka mi je od Američkih misija, kad kod se oni specijalno mešaju, neko nadrlja.

Miki

06.09.2019 10:08

Apsolutno ispravan stav predsednika Vucica.