GRKA RICUDISA NE SMEMO DA ZABORAVIMO: Srbe odbio da bombarduje, pa osuđen na zatvor!

Vesti

15.09.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod. Ovim rečima je Marinos Ricudis, potporučnik ratne mornarice Grčke, odbio da 1999. godine isplovi u Jadran kao deo snaga NATO u napadu na SR Jugoslaviju.

RepublikaFoto: Srpska naučna televizija/Printscreen
Išao u zatvor jer nije hteo da bombarduje Srbe: Marinos Ricudis

Viteški gest skupo je platio. Vojni sud u Pireju osudio ga je 1999. na dve i po godine zatvora, a uslovno na tri. Ipak, hrabri oficir starog kova nikada se nije pokajao zbog svoje odluke.

VRATIO BROD U LUKU

U tim teškim danima 1999. nije bilo lako ni posadi njihove ratne mornarice. Grčka, iako članica NATO, iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima na SRJ, ali je uputila u jadranske vode svoj ratni brod "Temistoklis". U kratkom dokumentarnom videu koji je objavila Srpska naučna televizija objašnjeno je da je posada bila razočarana takvom odlukom svoje vlade.

Ricudis: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod

Stoga, kapetan broda ratne mornarice odbija da bombarduje SRJ, okrećući svoj brod "Temistoklis" i vraćajući ga u luku. Danas je njegovo ime poznato i cenjeno u srpskoj vojsci, ali se u javnosti, nažalost, o ovako viteškom gestu malo zna.

OFICIRSKA ČAST

General Božidar Delić smatra da je Marinos Ricudis na delu pokazao šta znači oficirska čast.

- On je iz osećaja časti uradio ono što bi trebalo da uradi svaki oficir kada shvati da treba da radi suprotno svojoj savesti. Ricudis je trpeo niz konsekvenci, ali kao čovek će ostati upamćen zauvek. Vratio je ono što je krasilo oficire starog kova, a to je viteški odnos i viteško srce. O njemu bi trebalo češće pisati i divno je što Srpski telegraf čuva uspomenu na njega - kaže Delić.

Hrabrog Grka podržali su i mnogi grčki mornari. Iako su velike sile presudile, uz svog kapetana stao je i gotovo ceo grčki narod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading