(FOTO) Mali obišao radove na drugoj fazi izgradnje Jelezovačkog kolektora

Autor: Republika

Vesti

05.09.2019

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je, sa predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, radove na drugoj fazi izgradnje Jelezovačkog kolektora, koji će rešiti problem kišne i fekalne kanalizacije za oko 35 hiljada građana Voždovca i Rakovice.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mali i Savić

- Ovaj kolektor, koji je sada u drugoj fazi izgradnje, rešiće višedecenijski problem sa septičkim jamama, koji muči meštane naselja Jajinci,  Rakovice i dela Kumodraža i upravo to nam je bio podstrek za izgradnju kolektora. Vrednost radova je 47 miliona dinara, a trebalo bi da budu završeni za par meseci. Ovo je ogroman projekat, koji nam je veoma važan, jer će znatno poboljšati kvalitet života građana ovog dela Beograda - rekao je ministar Mali. 

On je pokazao dokumentaciju koju je dobio od predsednika opštine Voždovac, a koja se tiče izgradnje kanalizacione mreže za naselja Jajinci 1, Kumodraž 1 i 2 i Jajinci 2.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Ovde imam zahtev predsednika opštine Voždovac, a to očekujem i  od svakog predsednika opštine u Srbiji. Dakle, ovde imam zahtev za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže za naselje Jajinci 1- dužina kanalizacione mreže preko 2 kilometra, ukupan broj ulica koje treba da se pokriju mrežom je 10, zatim Kumodraž 1- dužina mreže15 kiometara, 73 ulice treba da budu pokrivene sekundarnom kanalizacionom mrežom, zatim Jajinci 2 - 38 kilometara dužina mreže, a broj ulica koji treba da se pokrije je 224. Za naselje Kumdraž 2-  dužina mreže je 9,7 km, a broj ulica koje teba da se pokriju je 63. Dakle, kao što vidite, to je stotine ulica, stotine domaćinstava, a ukupna vrednost samo za ovih par naselja, za projekte koje je Savić izdvojio, je 13 miliona evra - kaže ministar.

 

 

On ističe da se tu ne sme stati, da posla ima i da će ga tek biti, kako na Voždovcu, tako i u opštinama širom Srbije, jer je predsednik Aleksandar Vučić najavio veliki investicioni plan od 12 milijardi evra,  kako bi svaki deo Srbije bio pokriven odgovarajućom infrastrukturom, pre svega, putnom mrežom, vodovodom i kanalizacijom, ali i fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Podjednako nam je važna svaka opština, i u Beogradu, i u celoj Srbiji. Već sam razgovarao sa predsednicima opština širom Srbije kako bismo napravili jasne prioritete i krenuli što pre da radimo. Ono što ljudi iz tih lokalnih samouprava sada treba da urade jeste da spreme projekte, da imaju konkretne ideje, a da onda mi, u narednih par godina, te ideje pretvorimo u stvarnost. Važno je da novca ima i da je stanje državnih finansija stabilno. Sada želimo taj novac da vratimo građanima Srbije, idemo i sa povećanjem plata i penzija  i sa dvocifrenim povećanjem minimalne cene rada, dakle, ono što smo zaradili kao rezultat teških reformi, koje je predsednik Vučić započeo 2014. daje vidljive rezultate. Taj novac  će ići isključivo građanima Srbije za poboljšanje njihovog životnog standarda i za investicije - kaže ministar.

On  podseća da je na kraju jula ostvaren suficit od 48,5 milijardi dinara, da je projekcija rasta BDP-a za ovu godinu 3,5%. 

- Iako već imamo velika javna ulaganja, a imaćemo ih i sledeće godine, javni dug nam je nizak i krajem juna iznosio je 51,4% BDP-a, što ćemo nastojati da održimo. To pokazuje da smo pokrenuli jedan veliki proces koji više ne može da se zaustavi. Osim javnih investicija, imamo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, pa smo tako, samo u prvih šest meseci ove godine, imali priliv od 1,9 milijardi evra, što je 31 odsto više nego u istom periodu prošle godine - kaže Mali. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoi

05.09.2019 18:21

To je bio veliki problem, koji ce biti resen.