Dačić nakon nesreće u avionu: Mislio sam odoh kod Svetog Petra

Autor:

Vesti

04.09.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku sam pomislio da je kraj, da je kucnuo čas da idem kod Svetog Petra, kaže Ivica Dačić, šef diplomatije, koji je preksinoć doživeo pravu dramu na letu do Ljubljane.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova putovao je u Sloveniju, gde je predstavljao Srbiju na tradicionalnom Bledskom strateškom forumu. U letelicu koja je u vlasništvu Vlade Srbije udario je grom, te je pilot falkona sleteo u Ljubljanu na najbliži aerodrom.

Ministar u razgovoru za Srpski telegraf priča da nikome nije bilo svejedno, da su se u jednom trenutku svi uplašili.

20 hiljada gromova blesnulo u nevremenu koje je zahvatilo Sloveniju, Hrvatsku i BiH

- Sve se desilo u trenutku, svi smo bili u čudu šta se dešava. Da li je došlo do otkazivanja motora, otkud blesak, to su bila pitanja koja su mi u momentu proletela kroz glavu - otkriva šef diplomatije.

CRNE MISLI

Kako priča, svakakve misli su mu prošle kroz glavu.

- Kada se začula eksplozija, stvarno sam pomislio da sam stigao do kraja. Jak udar, eksplozija, strahovit blesak... Sve to zajedno u trenutku navede čoveka da pomisli da je odbrojano vreme, da je došlo vreme za odlazak - navodi Dačić

Prvi šok je, kako kaže, kratko trajao.

Dačić: Prisebnošću pilota avion je bezbedno prizemljen na ljubljanski aerodrom

- Nije ovo prvi incident, bilo ih je nekoliko. Ništa se loše, na svu sreću, nije desilo. Prisebnošću pilota, avion je bezbedno prizemljen na ljubljanski aerodrom - ističe ministar.

Dodaje da avion nije probušen i da je sve u redu.

- Ja kao da imam deset života - šaljivo dodaje Dačić.

NEMA STAJANJA

Odmah priču prebacuje na politički nivo, poručivši da je sada svima jasno kako stvari stoje.

Dačić: Jači smo od svega. Idemo dalje. Ja kao da imam deset života

- Jači smo od svega. Idemo dalje - poručuje šef diplomatije i dodaje da nema vremena za gubljenje jer ga čekaju važni državni poslovi.

38 godina star falkon, koji je prošle godine remontovan

Podsetimo, Dačiću ovo nije prvi incident koji je imao sa Vladinim avionom falkon. Pre nekoliko meseci, na putu do Grčke, Dačić je takođe putovao falkonom, ali je zbog kvara letelica morala hitno, u roku od 15 minuta, da se prizemlji. Vladin avion tada je sleteo u Atinu. Pored Dačića, probleme sa falkonom imali su ministri iz ove, ali i prethodnih vlasti (pogledaj okvir). Jedan od poznatijih slučajeva je situacija koju je bivši šef države Tomislav Nikolić imao 2015. na putu do Vatikana. Nikolić je zbog incidenta u kojem je avion počeo da gubi visinu bio primoran da otkaže posetu i vrati se u Beograd. Kasnije je, međutim, objašnjeno da je do nezgode došlo zbog nesmotrenosti pilota i prosipanja kafe po komandama.

ČINJENICE

Foto: youtube.com/Radio Televizija Vojvodine
"Falkon" avion koji pripada Vladi Srbije

avgust 2010.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac kasnio je na sastanak u Bagdad jer je pred polazak uočen kvar na motoru letelice

decembar 2010.

Tadašnji premijer Mirko Cvetković krenuo u službenu posetu Bugarskoj, ali se vrlo bro vratio u Beograd jer je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici

novembar 2012.

Vučić, koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade, iz Emirata je morao da se vrati avionom šeika Muhameda bin Zajeda jer se falkon pokvario

decembar 2012.

Dačićev put na Kipar odložen zbog problena sa falkonom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading