Palmer otvorio karte: Rešenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko

Autor: Tanjug

Vesti

02.09.2019

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Cilj mi je da što pre vratim Beograd i Prištinu za pregovarački sto i da osiguram dogovor", poručuje Metju Palmer u intervjuu Tanjugu, prvom od imenovanja za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Metju Palmer

Novoimenovani američki izaslanik ističe da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi, kako on kaze,transformisao ceo Balkan, otvorio evropski put Srbije i takozvanog Kosova, i bio "pozitivna stvar za region, Evropu i SAD“.

- Rešenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo - kaže Palmer i precizira da je njegov cilj da što pre vrati strane za pregovarački sto i osigura dogovor.


Povratak Beograd i Prištine za pregovarački sto, ističe Palmer, kratkoročni cilj SAD.

- Imamo izbore na Kosovu 6. oktobra, a u Srbiji će biti održani na proleće. Imaćemo mogućost za nastavak pregovora između dva izbora koju treba da iskoristimo. Nadamo se da će obe strane iskoristiti tu priliku koja se ukazuje - naglasio je on.

Palmer je kazao da u ovom procesu postoji niz izazova, a da je jedan da se što pre nastave pregovori, a drugi da se pronađe dovoljno zajedničkog osnova za pregovore.

Izrazio je nadu da će iduća kosovska vlada prihvatiti da suspenzuje takse kako bi omogućila obnovu dijaloga, i da će Beograd zaustaviti svoje napore na "međunarodnoj delegitimizaciji Kosova" i lobiranje kod drugih zemalja da povlače priznanje.

 

 

Sve to, prema njegovim rečima, "truje atmosferu" i čini teškim povratak pregovorima u konstruktivnom duhu.


Upitan ako nema crvenih linija u dijalogu, kao što se zvanično ponavlja, u čemu je problem, na primer, što Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova, Palmer kaže da je lobiranje izazvalo takse, a one su postale prepreka napretku u dijalogu, a na drugoj strani Beograd ih smatra razlogom da se ne vrati za pregovarački sto.

- Tako nešto nije od pomoći. Lobiranje kod, pre svega malih zemalja, da povuku priznanje, je možda taktički uspeh za Srbiju, ali košta Beograd da očuva svoj interes i postići dogovor o normalizaciji. Nadamo se da će obe starne razumeti svoje interes i postići dogovor - kazao je on.

SAD bi želele, ne krije Palmer, da vide međusobno priznanje kao centralnu tačku dogovora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zaludan

02.09.2019 20:51

Koje su oni face. Da nebi jos od Srbije da lobira za priznanje druge drzave unutar svojih granica. Da su nam ameri prijatelji, nikad nam nebi otimali kolevku. Uzalud vam trud Palmeru, Kosovo i Metohije=Srbija!