Tanasković: Postoje nesumnjivi dokazi da je Stepinac podržavao ustaške zločine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.08.2019

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je nekadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Alojzije Stepinac, dovoljno znao o zločinima Nezavisne Države Hrvatske i, na posredan način, u tome učestvovao podržavajući ustašku vlast.

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ
Darko Tanasković sa Ivicom Dačićem prilikom primanja nagrade Gideon Grajf

To je u intervjuu za "Večernje novosti" izjavio bivši ambasador Srbije u Vatikanu i član Mešovite pravoslavno-katoličke komisije koja je raspravljala o ulozi Stepinca pre, u vreme i posle Drugog svetskog rata Darko Tanasković.

On je istakao da to potvrđuje i nedavno otkriveni nemački dosije u Arhivu Vojvodine, objavljen u tom beogradskom listu, dok se, nasuprot tome, do sada nije pojavio nijedan dokument o nevinosti Stepinca i što je sve zajedno dovoljno, kako je istakao, "za zaključak da je on problematičan kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve".

Tanasković, koji je bio i ambasador Srbije u Unesku, rekao je i da je teško očekivati da bi novi zahtev na jesen prištinskih vlasti za ulazak Kosova u tu agenciju UN mogao da dobije dvotrećinsku većinu.

Alojzije Stepinac

On je istakao da se u poslednje dve godine situacija na međunarodnom planu promenila, utuliko pre što na Kosovu slede izbori, a i "ukupnim ponašanjem Priština sigurno nije ojačala svoj kredibilitet u međunarodnoj zajednici".

Ukazao je i na problem posezanja prištinskih vlasti za srpskom i pravoslavnom kulturnom baštinom, ukazujući na problem identiteta kosovskih Albanaca.

Tanasković: Albanci falsifikuju istoriju jer nemaju na čemu da grade svoj identitet

- Kulturni identitet samoproklamovane države ne bi mogao da počiva ni na čemu drugom osim na pretežno kulturnom nasleđu Srba i delimično na osmanskom. Oni nastoje da raznim falsifikatima, neposrednim zaposedanjem, pobijanjem zastave kao simboličkog znaka pripadnosti, kao u slučaju Novog Brda, pokažu kako je većina tog nasleđa izvorno albanska, pri čemu, naravno, falsifikuju istoriju - istakao je Tanasković.

On je ocenio da takvim nastupom Priština ne može proizvesti bilo kakav značajan efekat u ozbilljnoj nauci, ali dovodi srpsko kuulturno nasleđe u još težu poziciju, tim pre što Srbija u ovom trenutku ne kontroliše teritoriju Kosova i Metohije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading