Makron štiti Srbiju! Angelini jastrebovi je napadaju!

Autor:

Vesti

31.08.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U istom danu kada evropski čelnici bliski nemačkoj kancelarki Angeli Merkel nabrajaju spisak ucena za Srbiju, francuski predsednik Emanuel Makron poručuje da Pariz neće dozvoliti Amerima, Nemcima, Turcima, a ni Rusima da zavladaju Balkanom, kao što žele.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP/Pixabay.com
Makron / Merkel

Makron je okupio francuske ambasadore, od kojih je zahtevao da se uključe u događanja na zapadnom Balkanu. Posebno je naglasio da Pariz mora sprečiti Vašington, Moskvu, Berlin i Ankaru da nametnu svoje stavove Srbiji.

- Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole da ne bi dozvolio da druge evropske sile igraju igru na mestu Francuske. U protivnom, o zapadnom Balkanu će odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovde isto i Nemačka ima svojih zamisli i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše - naveo je Makron.

Dodao je da je nedopustivo da Francuska zaboravi na Srbiju. - Mislim da je poslednja predsednička poseta Srbiji bila 2001, to je ludilo. U zemljama poput Srbije, u koje Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani su sjajno - naglasio je Makron podsećajući na spektakularan doček koji je imao u Beogradu.

MAKRON: Ludilo je da predsednik Francuske nije bio u Beogradu od 2001.

Pored toga francuski lider zahtevao je da Pariz ubuduće izdvaja mnogo više novca za ulaganje u Srbiju nego u ostale države. - Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope - poručio je Makron, koji podržava podelu Kosova uprkos pokušajima Merkelove da tu temu skine sa dnevnog reda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

Kontraudar usledio je odmah od evropskih jurišnika Angele Merkel, među kojima se posebno istakao slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak. Iako je naveo da je veliki problem to što Kosovo ne priznaje pet članica EU, među kojima je njegova zemlja, Lajčak je brže-bolje opleo po Srbiji. Zahteva da Srbija odustane od trgovinskog sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

- Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovoj korak nije jedan od tih - poručio je Lajčak.

DAČIĆ: Članstva u EU nije tu iza ćoška, ne odustajemo od lobiranja i borbe za naše interese

Ocenio je da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa "proruskom grupacijom" od Srbije "zbunjujuće" i poručio da se "ne može ići u više pravaca istovremeno".

NOVE UCENE

Ispostavljanju zahteva Srbiji odmah se priključio i Johanes Han, evropski komesar za pristupne pregovore. - Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova koje sprovodi širom sveta - rekao je Han, koji je, s druge strane, od Prištine zahtevao da ukine takse na srpsku robu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

Lajčaku i Hanu odmah je odbrusio srpski šef diplomatije Ivica Dačić: - Srbija ima pravo da potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini do članstva u EU, koje nije tu iza ćoška i o kojem se ne može govoriti kao izvesnoj skorijoj budućnosti.

Naglasio je da Srbija ne odustaje od borbe za svoje interese, a potom je postavio pitanje čelnicima EU koji su se predstavnicima zapadnog Balkanu sastali u Helsinkiju. - Hoćete li i vi da prestanete da lobirate za Kosovo - upitao je Dačić, ali kako kaže, niko mu na to pitanje nije odgovorio.

Dačić odbrusio Serveru: Sedimo samo na srpskoj stolici

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

Danijel Server, profesor Univerziteta "Džon Hopkins" u Vašingtonu, koji je inače blizak Klintonovim demokrata, poručio je da Srbija sedi na tri stolice.

- Vučić sedi na dve, pa čak i na tri stolice, ako se tu ubroji i Peking. On nastoji SAD i dalje ostaviti u čvrstom uverenju da je on deo rešenja, a ne deo problema na Balkanu - ocenio je Server.

Na ove tvrdnje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je odgovorio:

- Server je ozbiljno omašio. Srbija ima svoje interese i ne sedi ni na čijoj stolici osim na srpskoj. I ostaće tako.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading