HOĆE LI UOPŠTE BITI IZBORA? Kosovski CIK nema pet miliona evra za izbore

Autor: Tanjug

Vesti

27.08.2019

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) procenila je danas da im je za sprovođenje prevremenih parlamentarnih izbora, zakazanih za 6. oktobar, potrebno više od pet miliona evra, koje još uvek nemaju, ali očekuju da ih dobiju, piše prištinska Koha.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Iljir Gaši iz Saveta za budžet i finansije CIK rekao je da bi pitanje budžeta trebalo rešiti bez odlaganja.

Enis Haljimi, šef sekretarijata CIK-a, rekao je da ta komisija ne može da nastavi da radi bez potrebnih sredstava, te da su kontaktirali i Ministarstvo finansija, ali da ne znaju kada će to pitanje biti rešeno.


- Ne možemo uraditi ništa bez izdvojenih sredstava, beskorisno je raspisivati izbore bez neplaniranih sredstava. Kontaktirali smo Ministarstvo finansija, ali oni ne znaju kako da postupaju. Ne možemo da pokrenemo nijedan postupak bez novca, pa je samim tim besmisleno donositi bilo kakve odluke - rekao je Haljimi.
Foto: ST/N. MANDIĆ

Šefica CIK, Valdete Daka, rekla je da se sredstva očekuju, a do tada treba raditi na proceduri koja je predviđena zakonom.


CIK je uputio zahtev vladi za odobravanje pet miliona evra, a Adnan Rustemi iz opozicionog Pokreta Samoopredejenje je poručio da svi koji opstruišu izborni proces treba za to da odgovaraju.

CIK je odlučio da izborna kampanja započne 25. septembra i završi se 4. oktobra. Rok za registraciju birača u inostranstvu biće otvoren od 30. avgusta do 10. septembra, a kao rok za prijavljivanje predizbornih koalicija određen je do 30. avgusta u ponoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading