Sud u Hagu odlučio gde će Stanišić i Župljanin izdržavati kaznu

Autor: Novosti, Republika

Vesti

20.08.2019

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši visoki zvaničnici Republike Srpske Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koje je Haški tribunal osudio na po 22 godine zatvora, izdržavaju kazne u Poljskoj. Ovu odluku je pre dva meseca doneo predsednik Mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus, ali je ona tek sada objavljena, kako bi se izbegli bezbednosni rizici prilikom prebacivanja dvojice osuđenika u drugu zemlju. Njih dvojicu je sud u Hagu pravosnažno osudio pre tri godine i oni su, pored Radovana Karadžića i Ratka Mladića, bili poslednji Srbi u sheveningenskom pritvoru.

RepublikaFoto: youtube.com/Dušan Kovač
Stojan Župljanin

Od haškog suda je i srpski policijski general u penziji Sreten Lukić zatražio da ga pusti na prevremenu slobodu, jer je izdržao dve trećine kazne od 20 godina zatvora, na koju je osuđen zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. Predsedniku suda Ađijusu priloženo je mišljenje zatvorske uprave o Lukićevom primerenom ponašanju i mnogobrojnim nagradama. On je, inače, u zatvoru u Poljskoj i radi u zatvorskoj biblioteci.

General Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine, a pravosnažno je osuđen 2013. U istom postupku osuđeni su i Nikola Šainović i general Vladimir Lazarević, koji su u međuvremenu pušteni na slobodu. Četvrti iz tog predmeta, general Pavković, još je u zatvoru u Finskoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading