Krčka se novi auto-put u Srbiji! Evo kako će izgledati "Vožd Karađorđe" - razvojna šansa za našu zemlju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.08.2019

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta "Miloš Veliki", povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Koridor 10

"Vožd Karađorđe" spojiće i koridore 10 i 11, a dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se nastvaljati preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića, Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora.

- To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezivati centralnu i istočnu Srbiju, a trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine - ističe za "Blic" Zoran Drobnjak, v.d. direktora "Puteva Srbije - koji neće biti nadležni za izgradnju te saobraćajnice.

U "Koridorima Srbije" rekli su da izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije.

- Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomeran razvoj na celoj teritoriji zemlje jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov za razvoj regiona - navode iz "Koridora Srbije".

 

 

Ističu da činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji smešteno uz auto-put govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede. "Izgradnja autoputa "Vožd Karađorđe" od velikog je značaja za smanjnje nezaposlenosti i ražvoj nerazvjenih opština kroz koje ovaj autoput prolazi - rekli su u "Koridorima Srbije".

Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno autoputem Beograd - Niš, pošto će ga presecati kod Markovca.

Vezu sa koridorom 10 autoput "Vožd Karađorde" bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno autoputem "Miloš Veliki".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju na otvaranju tri deonice autoputa "Miloš Veliki" rekao da je baš tog dana doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe".

 

 

Kako je istakao, to će biti samo jedan u nizu novih autoputeva, budući da se planira i gradnja poslednje deonice autoputa ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Daca

20.08.2019 14:13

Ovako se radi,gradi i napreduje!Da deci ostavimo jaku i stabilnu drzavu.

Srna

20.08.2019 14:15

Sumadijski koridor je nešto što je Srbija dugo čekala. Bice velicanstven kao I Milos Veliki

Tani

20.08.2019 14:15

Moze neko da podrzava politiku aktuelne vlasti ili ne,ali je neosporno da je za Srbiju ucinjeno nemerljivo vise od kad je Vucic na vlasti.

Mane

20.08.2019 14:23

Do dolaska Vucica na vlast, izgradnja auto-puteva delovala je kao naucna fantastika. Nijedna vlast nije izgradila ni priblizno auto-puteva koliko je izgradio SNS.