(FOTO/VIDEO) ZA ISTORIJU! Veliki dan za Srbiju: Otvoren auto-put Miloš Veliki!

Autor:

Vesti

18.08.2019

17:38 >> 17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" na deonici od Obrenovca do Ljiga.

RepublikaFoto: Tanjug/Pred
Vučićevo obraćanje u Ljigu

Ovako je sve izgledalo iz minuta u minut.

19.33 - Živela Srbija, živela bogata Srbija - rekao je na kraju svog govora predsednik Vučić, o čemu opširnije možete čitatati ovde.

19.11 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u svečanom govoru povodom puštanja u rad auto-puta Obrenovac - Ljig da je ovo veliki dan za Srbiju.

- Ovo je veliki dan za Srbiju - 70  godina sanjali smo ovaj san - rekao je na početku obraćanja predsednik zahvalivši se svim prisutnima i onima koji su ovaj projekat izveli.

19.05 - Nenad Jezdić pozvao predsednika Aleksandra Vučića da se obrati okupljenima.
19.01 - Na petlji Ljig, gde se očekuje svečani govor predsednika Vučića, intonirana je himna Srbije.
18.59 - Predsednika Vučića dočekao je veliki broj grašana na petlji Ljig. Uskoro se očekuje govor predsednika.
RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

18.44 - Kod tunela Brančić, predsedniku Aleksandru Vučiću društvo je pravila ambasadorka Kine Čen Bo, kojoj je predstavio i ponudio vina iz Srbije, ističući da su veoma dobra. 

- Probajte od svakog proizvođača po jednu čašu, a ja ću po dve - našalio se Vučić. 

On je naveo da je vinarska industrija u Srbiji najbolja u regionu po odnosu cena-kvalitet. 

- Ako nismo bolji, bićemo za godinu, dve bolji i od Hrvatske, Bugarske i Rumunije, što nije lako, jer oni imaju novac iz evropskih fondova. Oni se hvale, možda imaju bolji marketing, ali ja vam nudim da probate vino i videćete da za istu cenu u Srbiji možete da nabavite najbolje vino i to različite sorte - rekao je Vučić. 

18.38 - Predsednik Vučić poslužio je uvažene goste, članove državne delegacije i novinare vinom. Takođe, i sam je nazdravio.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

18.33 - Srećan sam što otvaramo ovaj auto put. Ovo su dobre vesti a biće ih i u 2020. i 2021. godini kada budemo otvarali autoputeve: Surčin - Obrenovac, Novi Beograd - Surčin, Čačak - Obrenovac. Ovo je sve veoma važno za razvoj Srbije - rekao je Vučić toko obraćanja medijima kod tunela Brančić.

 

Erdogan dolazi u Srbiju, možemo mnogo zajedno da uradmo

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doći u posetu Srbiji i da će zajedno prisustvovati početku radova na izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

Vučić je u razgovoru sa novinarima tokom vožnje novim autoputem "Miloš Veliki", rekao da će to biti dobra, prijateljska poseta i da je Erdogan iskren prijatelj.

- Hvala mu što dolazi u Srbiju i srećni smo kad možemo da ga ugostimo. Verujem da mnogo toga zajedno u budućnosti možemo da uradimo - rekao je Vučić i izrazio zahvalnost turskim investitorima u Srbiji i nadu da će ih biti još više.

Na pitanje da li je tačno da će on i Erdogan prisustvovati zajedno početku radova na auto-putu Beograd - Sarajevo, Vučić je odgovorio:

- Bilo bi logično. Doći će, biće u redu to.

18.29 - Posle obilaska Tehničko-operativnog centra iz kojeg se kontroliše signalizacija i sva dešavanja unutar tunela, delegaciju su dočekali specijaliteti iz ovog dela Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

 

18.22 -  Ja sam malo umoran. Sad sam srećan i ponosan. Predivno izgleda. Brančić izgleda bolje nego tuneli u Švajcarskoj. Ovo je trebalo pre 70 godina da se izgradi. Mi možemo da zakasnimo sa radovima, ali ćemo ipak nešto uraditi - rekao je Vučić komentarišući radove na tunelu Brančić.

18.03 - Autobus koji prevozi državnu delegaciju prošao je kroz tunel Brančić, za koji je Vučić rekao da je postojalo mnogo problema da se izgradi.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

18.01 - Ne bih menjao Valjevo za 300 Rovinja - napomenuo je predsednik Vučić u neformalnom razgovoru tokom vožnje auto-putem.
17.58 - Nakon što je prokomentarisao izjavu sociologa Jove Bakića, o čemu je Republika.rs već pisala, Vučić je odgovorio i Milanu Antonijevuću iz Fonda za otvoreno društvo.
17.47 - Državna delegacija nastavila putovanje ka Ljigu.

Naplata putarine na novom auto-putu od septembra

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će putarina na novom autoputu “Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1. septembra.

Vučić je, u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

- Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo - rekao je Vučić.
 

17.30 - Narodna pesma kaže "Ide Mile Lajkovačkom prugom", a ja sam došao auto-putem koji je izgradio Vučić - rekao je Milorad Dodik obraćajući se medijima na petlji Lajkovac-Valjevo.

17.20 - Predsednik Vučić s delegacijom nakon nastupa lokalnog kulturno-umetničkog društva, nastavlja s upoznavanjem turističkih potencijala.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

17.15 - Vučića i državnu delegaciju sa gostima dočekali su građani mašući kineskim i srpskim zastavama, dok članovi kulturnog-umetničkog društva u narodnoj nošnji igraju tradicionlane srpske igre.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
17.11 - Predsednik Vučić i delegacija državnih funckionera stigla u Lajkovac. 

Taj deo autoputa "Miloš Veliki" od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

 

 

16.46 - "Surčin-Obrenovac ćemo završiti do Svetog Nikole onda će sve biti mnogo lakše", kazao je predsednik Srbije u toku vožnje auto-putem.

16.43 - Na Ubu su predsednika dočekali i predstavnici FK "Jedinstvo" i ženskog odobjkaškog kluba "Ub".  Vučiću i Dodiku fudbaleri su poklonili dres fudbalskog kluba.

16.35 - Delegacija je stigla na naplatnu rampu Ub, gde ih je dočekao glumac Nenad Jezdić u ulozi kneza Miloša Obrenovića.

16.30 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je ovom prilikom kako je otvaranje autoputa "Miloš Veliki" od velikog značaja za spajanje naše dve zemlje budući da će putnici sada lakše o brže stizati do BiH. Dodik je ovu priliku iskorisitio da najavi i izgradnju auto-puta Beograd-Banja Luka.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić sa delegacijom obilazi deonicu

16.25 - Kako je predsednik najavio očekuje nove investiore koji će ulagati novac u Milanovac i Obrenovac, te da će novim putevima biti olakšan saobraćaj kroz ovaj kraj naše zemlje.

 

 

16.21 - Vučić je najavio i izgradnju auto-puta "Karađorđe", koji će srce Šumadije povezati s istokom Srbije. Detalje, kako je rekao, otkriće večeras u svečanom govoru.

16.18 - Delegacija Vlade Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i zvaničnici iz BiH i Kine, krenuli su u prvu vožnju autobusom na novom auto-putu.

- Deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca biti otvorena 18. decembra - najavio je Vučić.

16.10 - Predsednik Vučić dobio je prvu naplatnu karticu sa brojem 001sa za ulazak na autoput i tom prilikom popričao sa radnicima na naplatnoj rampi, nakon čega se uputio ka Ljigu.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
16.07 - Predsednik Srbije najavio izgradnju puta Čačak-Požega do 2021. godine, te će se tada za sat vremena i petnaest minuta stizati od Beograda do Požege. Tom prilikom je istakao da su građani ovog dela Srbije skoro 74 godine čekali auto-put "Miloš Veliki".

16.02 - Aleksandar Vučić stigao na početnu tačku auto-puta u Obrenovac, sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Čen Bo i predstavnikom kompanije koja je gradila ovu deonicu. 

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

15.57 - Na otvaranje auto-puta došao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i crnogorski političar Andrija Mandić.

15. 30 - Među prvima su stigli Miroslav Čučković, gradonačelnik Obrenovca i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, te ministar finansija Siniša Mali. Na otvaranje je stigao i Milorad Grčić, direktor EPS.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Vučić će na naplatnoj rampi Obrenovac razgovarati s predstavnicima kompanija koji su gradili ovu deonicu.

Zatim će na isključenju za Ub, predsednik razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu.

Kako će izgledati auto-put

  • Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Deo autoputa "Miloš Veliki"
  • Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.
  • Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.
  • Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem "Miloš Veliki".

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa "Miloš Veliki", navedeno je u saopštenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Aco

18.08.2019 14:16

Veliki i svecan dan.

Aleksandar

18.08.2019 14:17

Veliki dan za Srbiju ali i za Milosa jer zauzima mesto koje zasluzuje.

Mija

18.08.2019 14:22

Danas je veliki dan za Srbiju.Imamo razloga da budemo ponosni.Svako novo ulaganje je korak napred.Srbija zahvaljujuci Predsedniku Srbije,postaje moderno uredjena drzava.

Aska

18.08.2019 14:30

Naporan rad je rezultirao zavrsenom,odlicnom deonicom! Naziv "Milos Veliki" i te kako pristaje!