Diplomatski rat oko Srbije: SAD i Rusija angažovali najbolje ljude za ambasadore u Beogradu

Autor: RTS, Beograd

Vesti

15.08.2019

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomatske misije velikih sila u Beogradu već su zamenile šefove ili će to uskoro učiniti. Posle novog ruskog ambasadora u Srbiju, sa službe u Beču, stižu novi britanski i francuski izaslanici, a uskoro bi tebalo da bude potvrđena i kandidatura američkog diplomate Entonija Godfrija. Njegovo obraćanje pred Odborom u Senatu već je bio povod za diplomatski obračun sa ruskim kolegom.

Foto: pixabay.com
Bela kuća i Kremlj u borbi za Srbiju

Kako tri decenije od pada Berlinskog zida izgleda hladnoratovska diplomatija bez rukavica, američki i ruski izaslanici neretko su demonstrirali u misijama na Balkanu. Kandidat za novog ambadasora SAD u Beograd dolazi sa mesta zamenika šefa misije u Moskvi.

- Potpuno sam svestan ruskog agresivnog ponašanja, malignog uticaja i kampanje dezinformacija u Evropi - kaže Entoni Godfri, kandidat za američkog ambasadora u Srbiji.

Uobičajena retorika Vašingtona koji ne bira argumente "u prilog svojim izmišljitnama", uzvraća novi ruski ambasador u Beogradu Bocan-Harčenko. Specijalac za Balkan, kako ga zovu, jednako je oštar i u tvitovima na srpskom. U poslednjim, polemiše sa pozivom Kvinte da Srbija normalizuje odnos sa Kosovom zarad budućih evroatlantskih integracija.

- Kvinta ponovo ignoriše stav Srbije o vojno-političkoj neutralnosti. Stvarnost je da Beograd vodi pretpristupne pregovore samo sa Evropskom unijom - poručio je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Foto: U.S. Embassy Moscow
Entoni Godfri

I Godfrija i Bocan-Harčenka poznavaoci opisuju kao diplomate velikog kalibra. Amerikanca kao mahera za ruske prilike, Rusa kao stručnjaka za Jugoistočnu Evropu, učesnika Dejtona i Pariza, člana trojke Kontakt grupe u pregovorima o KiM.

- Mi smo imali devedesetih ozbiljne igrače na ovim prostorima, možda ne na ambasadorskom nivou ali u ambasadama su postojali značajni stručnjaci za Balkan. Onda smo jedno vreme imali zatišje, jer smo izgubili značaj. Mi postajemo ponovo potencijalni poligon, ovaj put ne zona intervencije, već međusobnog obračunavanja - objašnjava Dragoljub Anđelković, politički analitičar.

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da oni nas vide kao poslednje poprište Hladnog rata u Evropi i da to ne mora za nas da bude loše:

Bocan Harčenko sa Putinom

- Ako uopšte ima neke želje u Americi za kompromis koji bi bio i u korist Srba, tamo će lako da se to opravda time – morali smo ovo da bismo Srbe oteli iz zagrljaja Moskve - dodaje Smajlovićeva.

Prethodnici Godfrija i Bocan-Harčenka nisu se ustezali da deluju poput lokalnih političara, podsećaju analitičari. Nekadašnji ambasador Konuzin pozivao je srpske zvaničnike na zaštitu nacionalnih interesa. Amerikanac Kameron Manter sklapao je političke dogovore i projekte, a njegov prethodnik Polt sastavljao je spiskove Srba nepoželjnih u Americi.

- To što je ranije bilo mnogo egzibicionizma može da se svede na dnevnopolitički marketing, sada mi se čini da ulazimo u fazu kad će biti manje egzibicionizma, a više ozbiljnih poteza - navodi Anđelković.

- Što se tiče tog političkog, vrlo reskog tona u polemikama ja nisam primetila da je neko išao dalje od ambasadora Skota. Bocan-Harčenko je očito ne samo aktivistički ambasador, već je pokazao i da će da ulazi u fajt - ističe Smajlovićeva.

Foto: e-stock
Ljiljana Smajlović

Pre Beograda Bocan-Harčenko vodio je misiju u Sarajevu, odakle je ispraćen sa brojnim odlikovanjima Banjaluke, jer je, kažu analitičari, bio oslonac Republike Srpske u vreme velikih pritisaka. Entoni Godfri služio je i u Hrvatskoj, Turskoj, Čečeniji, Iraku. Obojica imaju četiri decenije dugu diplomatsku karijeru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading