Još jedan datum "u igri" za izbore: Evo kad bismo mogli na birališta

Autor: Tanjug

Vesti

13.08.2019

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored 22. ili 29. marta, kao opcija za održavanje redovnih opštih izbora u Srbiji u igri je i 5. april.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Izvor "Blica" iz vrha SNS kaže da se unutar stranke razgovara o ova tri datuma.

- Katatolički Uskrs je 12. aprila, a pravoslavni sedam dana kasnije, 19. aprila. To onda diktira da izbori budu održani 22. ili 29. marta ili 5. aprila. Razgovaralo se o tome, a sastanak unutar SNS na kojem će biti doneta odluka trebalo bi da bude uskoro održan. Ono što je izvesno je i da će u narednom periodu borbena gotovost u stranci uskoro biti podignuta na najviši nivo. Jeste da SNS funkcioniše kao da je uvek u kampanji, ali će krajem avgusta ili početkom septembra se biti još ubrzanije - kaže izvor "Blica".

O datumu izbora nedavno je govorio i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, ali nije želeo da precizira kojeg će tačno dana građani izaći na birališta.

- Redovni izbori inače padaju u martu ili aprilu sledeće godine. Niko ne misli da uvodi diktaturu pa da ostanemo bez izbora - našalio se Vučić.

Govoreći o izborima koji nas očekuju, programski direktor Cesida Bojan Klačar podseća da izbori moraju da budu održani 30 dana pre kraja mandata, a to bi značilo da bi poslednji dan kada bi mogli da budu održani je 3. maj.

 

 

- Svaka vlast koja se nalazi u Srbiji vodi računa o svojim političkim procenama i trudi se da ne izabere datume koji mogu na bilo koji način da ugroze izbornu motivaciju građana. Vlast očekivano bira da ne bude blizu verskim praznicima, ni 1. maja jer spajanje praznika imalo bi za posledicu smanjenu izlaznost. To može da bude važno ako se ima u vidu da bi opozicija mogla da istraje u bojkotu ili zbog referenduma koji nas očekuje, o pravosuđu, a u kojem ima klauzula o izlaznosti - podseća Klačar.

- U sklopu toga, bilo bi očekivano da budu raspisani u prvoj polovini februara, i da traje 45 dana. Do sada je bila praksa da kampanja traje od 45 do 48 dana i ne bi me začudilo da tako bude i za ove izbore - napominje Klačar.

Ostaje pitanje i ko će od opozicije učestvovati na izborima. Za sada su se potvrdno izjasnili LSV Nenada Čanka i LDP Čedomira Jovanovića. Lider DS Zoran Lutovac izjavio je da je "bojkot sve izvesniji na osnovu onoga što se do sada moglo čuti i videti", kao i da izbora, kako je rekao, ne može biti pod ovakvim uslovima.

Vučić: Učestvovaću u kampanji

Jedan od uslova koji su postavili organizatoru protesta "1 od 5 miliona" je i da predsednik ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje izborne liste, a Vučić je rekao da će učestvovati, i to sa najvećim zadovoljstom.

- Učestvovaću u kampanji, mi ćemo da govorimo šta smo radili i šta ćemo da uradimo. Za svakoga ko očekuje da će dobiti poverenje građana kampanja će biti teška. Opoziciji će biti lako, oni će da psuju, gađaju i napadaju testerama - kazao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading