Loptica je u dvorištu opozicije: Vuičić najavio da će im ispinuti sve zahteve, hoće li SZS odustati od bojkota?!

Autor: Blic, Republika

Vesti

13.08.2019

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori između vlasti i opozicije, koji su se do pre nekog vremena činili nemogućim, danas se nalaze u tački koja može da približi dve suprotstavljene strane. Naime, usled želje Aleksandra Vučića da obezbedi pun legitimitet, i širok konsenzus oko važnih pitanja koji su pred Srbijom, tako što će opoziciju da odvratiti od besmislene ideje bojkota; spremnost opozicije da popusti u zahtevima, ćini da se stvara nada da može doći do dogovora.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nebojša Zelenović

Lider SzS Nebojša Zelenović rekao je da opozicija ima tri predloga koja vlast mora da ispuni da ne bi bilo bojkota izbora. Istog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će opiziciji dati sve što traže, ali da rad ne mogu da pobede.

Da li je reč o prvim "plodovima" dijaloga, o racionalnom spuštanju lestvice ili o popuštanju pod pritiskom pojedinih međunarodnih zvaničnika, nije poznato, ali je očigledna promena u izjavama koje su političari davali u poslednje vreme.

Nebojša Zelenović, koji je trenutno predsedavajući SzS, posle drugog sastanka predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka rekao je da Savez za Srbiju traži tri konkretne stvari.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Lideri opozicije

- Hitno treba smeniti i izabrati sve članove REM-a, druga stvar je saglasnost oko novih članova RIK, a treća jeste smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i članova odbora - rekao je Zelenović.

Ovo ne bi bilo neobično da tokom prethodnih nedelja i meseci SzS nije izlazio sa besmislenim predlozima. Ekspertski tim dao je tada svoje predloge koje je Predsedništvo SzS prihvatilo, a u odnosu na to više se ne pominje učestvovanje predsednika Aleksandra Vučića u kampanji, ne pominju se promene u informativnom programu RTS-a i RTV-a, pritisak na birače, a odustalo se i od smene ministra kulture i državnih sekretara zbog stanja u medijima. Dan nakon što je predsednik SSP i jedan od lidera SzS Dragan Đilas rekao da nema dijaloga bez prisustva javnosti i direktnog prenosa, i od toga se odustalo.

RepublikaFoto: youtube.com/ Televizija Šabac
Dragan Đilas

S druge strane, očigledna i je i volja vlasti da opoziciji izađe u susret.

Vučić je pre dva dana izjavio da su izborni uslovi danas deset puta bolji nego u vreme prethodne vlasti, a da će vlast uraditi sve što opozicija smatra da treba kako bi izborni uslovi bili još bolji.

- Uradićemo sve što još oni misle da možemo i po pitanju biračkih spiskova i u finansiranju političkih partija, šta god hoće uradićemo jer ne možete da pobede rad, sposobnost i marljivost lažima i izmišljenim pričama - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je do sada okrugli sto vlasti i opozicije bio o dve teme i istakao da tamo nema nikavog predloga "1 od 5 miliona", već da opozicija dolazi na sastanke da bi davala izjave za medije.

Kako je rekao, odgovor vlasti je da će da 99 odsto predloga o finansiranju, kao i 100 odsto onoga što se tiče biračkog spiska prihvati, ali opozicija, primetio je, neće da kaže da je sve prihvaćeno.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Bojan Klačar

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da jeste došlo do obostranog popuštanja i da pokazatelj nisu samo izjave Zelenovića i Vučića.

- Vlast je pokazala dobru volju već pristankom da razgovara s opozicijom, što je do sada bilo teško zamislivo. Još pre nekih mesec dana Vučić je rekao da je spreman da pozove posmatrače OEBS-a i da podržava sređivanje izbornih spiskova. Što se opozicije tiče, pristanak na razgovore, ali i izjava Nebojše Zelenovića o tri predloga ukazuju da se od čvrstog stava i prvobitnih uslova odustalo - navodi Klačar.

Šta je uticalo na promenu stavova?

Sigurno da razgovori koji se danas vode između vlasti i opozicije pre samo godinu ili dve nisu bili mogući.

U tom periodu stigli su izveštaji Evropske komisije i OEBS-a u kojima Srbija ne ispunjava neophodne preporuke. Došlo je do protesta i najave bojkota, a vlast je svesna i da su pred Srbijom ustavna reforma i promene pravosuđu, sporazum sa Prištinom i evropske integracije. Iako obezbeđivanje većine nije upitno, svakako da svako želi da postigne što veći konsenzus o ovako ozbiljnim pitanjima i na kraju da podeli odgovornost.

RepublikaFoto: Republika
Aleksandar Vučić

Iako su preostala tri predloga, oni pokrivaju dosta i nije ih lako ispuniti.

Sasvim je sigurno da će svi svoje odluke do kraja pokušavati da proguraju i da niko neće lako prihvatiti da mu se na teret stavi bojkot.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Lea

13.08.2019 18:11

I sve zahteva da im ispuni opet nece pobediti na izborima. Moraju da se pomire da ih narod nece.

Sanja

13.08.2019 18:16

Vreme će pokazati šta će na kraju biti rezultat ovih sastanaka.

Mija

13.08.2019 18:18

Opozicija ne zasluzuje podrsku i nece je dobiti.Gradjani Srbije znaju ko je radom zasluzio podrsku.A to sto ce im Predsednik ispuniti sve zahteve,to je njegova dobra volja.Ko su oni da naredjuju?Bojkotovali ili ne,podrsku nece dobiti.

Tanja

13.08.2019 18:19

Ni sam bog ne zna šta oni zaista žele.