Rušenje ograde je pokušaj da se isprovocira represija vlasti

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.08.2019

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da pokušaj rušenja ograde ispred zgrade Predsedništva tokom protesta "1od 5 miliona" u subotu vidi kao izraz nastojanja organizatora da se isprovocira represija, što silovitiji odgovor vlasti kako bi se potvrdila teza o njenoj autoritarnosti.

RepublikaFoto: e-stock
Ljiljana Smajlović

Ona je za TV Prva naglasila da su učesnici protesta želeli da pokažu da na njihove "mirne demonstrancije" vlast odgovara represijom.

- Koliko su to mirne demonstracije ako vi pokušate da srušite ogradu? Ne odobravam te metode - kaže Smajlović.

Početna teza da su oni "samo hteli" predsednika da obaveste o svoje 42 preporuke ne stoji, takođe ističe Smajlović, jer je o tim preporukama javnost obaveštena pre mesec i po dana i one su dostupne svima, pa i njemu, na internetu.

O prvoj preporuci da predsednik Republike ne sme da učestvuje u predizbornoj kampanji, jer to Ustav zabranjuje, ona kaže da je "zanimljiva teza" i da je šteta što nisu koristili tu ustavnu argumentaciju sa prethodnim predsednicima.

RepublikaFoto: vss.sud.rs
Ustav Republike Srbije

- To je najosetljivije kod opozicije. Ako ne voliš funkcionersku kampanju, zašto to DS nije predlagao dok je bio na vlasti, kada su mogli sa lakoćom da ukinu funkcionersku kampanju - naglasila je Smajlović.

Za 42 zahtev kaže da su maksimalistički i da podsećaju na one od prošle godine kada se tražilo da Aleksandar Vučić podnese ostavku i da joj nije jasno ko to može da podrži osim ostrašćenih ljudi.

To što učesnici protesta pravdaju svoje poteze time da su predsedniku hteli da uruče zahteve navodno u dogovoru s nekim iz obezbeđenja jeste "mala laž", kaže ona, kao i za upad na RTS kada su predstavnici opozicije govorili da ih je "neko pozvao da uđu, da je pomogao neko iz obezbeđenja".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Upad u RTS

- To je bio pokušaj da se izazove režim da koristi toliko žestoka sredstva da se narod okrene protiv te vlasti. Besmislena je tvrdnja opozicije da se ne sme pesnicama (na demonstrante), pa nije valjda trebalo oružjem. Kod nas vlast koristi, čini mi se, minimum sile - navela je ona.

Dodaje da se u svetu na demonstracijama koriste mnogo represivnije mere i kao primer navela Francusku, gde se za razbijanje protesta "žutih prsluka" koriste gumeni meci i da su mnogi ostali bez oka ili ruke.

Podseća i kako je prošao muškarac koji je preskočio zaštitnu ogradu Bele kuće u SAD, ali i prilikom inauguracije Trampa, da su optuženi za domaći terorizam.

Dodaje da joj smeta i što se srozao ton javnog dijaloga i što su na protestima koristili toalet papir.

- Čak i ovi koji tvrde da su pristojna Srbija, služe se rečnikom koji nije ni za bircuz na Ibarskoj magistrali. Sve vuče na klozet, sve su im metafore klozetske metafore. Sve je više karikatura sa klozetskom šoljom. Koga mogu privući na taj način, zašto uvek korištenje reči koja počinje na G - rekla je Smajlović.

Dodaje da takav rečnik može da osnaži ljude koji su već ostrašćeni, kojima je svejedno kojim sredstvima se služe, ali i da u zemlji kao što je Srbija, koja je prošla građanski rat, doživela bombardovanje, nema, uverena je, apetita za nasilne smene vlasti.

Za one koji su pokušali nasilno da uđu u zgradu Predsedništva kaže da nisu za dijalog vlasti i opozicije i da su protiv njega.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Niki

12.08.2019 10:03

Orkestrirani incident pod Đilasovom palicom.

Jovana

12.08.2019 10:06

Najgore od svega je što se neće na tome zaustaviti.

Isidora

12.08.2019 10:07

Naravno da je to čista provokacija i ništa drugo. Jasno je kao dan.

Dehan

12.08.2019 10:07

Opoziciji mora da se stane na put