Evo šta Hardinaj kaže o Tačijevom pozivu u Hag

Autor: Tanjug

Vesti

08.08.2019

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ramuš Hardinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, manje članice vladajuće PAN koalicije, izjavio je da je čuo o nagađanjima da će i njegov "saborac" u tzv. OVK Hasim Tači takođe biti pozvan od Specijalnog suda i tužilaštva u Hagu i da o tome ne može ništa da kaže, ali je dodao da je on čim je dobio poziv znao da o tome treba da obavesti građane i podnese ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Da se pojavim u tajnosti ili po dogovoru sa istražiteljima, za mene je neprihvatljivo - rekao je Haradinaj u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Na pitanje da li on očekuje optužnicu tog suda budući da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni, kaže da o tome nije obavešten. 


Na opasku da o eventualnoj optužnici i ne može ništa da zna s obzirom na to da se tokom saslušanja u Specijalnom sudu branio ćutanjem, Haradinaj kaže da je to učinio po savetu advokata. 

Istražitelji su, prema njegovim rečima, otvorili pitanje vezana za početak formiranja tzv. OVK i o njegovoj ulozi u svemu tome.

- Nisam se suočio sa konkretnim optužbama. Moj advokat koji je bio prisutan savetovao me da ne odgovaram na pitanja - rekao je Haradinaj I dodao da je to saslušanje trajalo oko sat vremena.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Hašim Tači

Haradinaj je dodao i da je za njega poziv suda bilo veliko iznenađenje, s obzirom da je, kako kaže, dva puta bio optužen pred Tribunalom za ratne zločine i pušten dva puta. 


Moguće objašnjenje za to vidi u teorijama koje uzimaju u obzir njegov protivljenje razgraničenju, koje podržao i deo međunarodne zajednice, te to što čvrsto stoji na stavu da će takse ostati sve dok Srbija ne prihvati nezavisnost Kosova. 

Na konstataciju FAZ-a da su ga nametnute 100 odsto uvećane takse na proizvde iz Srbije I BiH koštale podrške Vašingtona, Haradinaj kaže da je bio svestan mogućih posledica, ali I da je istovremeno bio, kako kaže, iskren prema američkim i evropskim partnerima. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

08.08.2019 13:12

Karakter,imaju tu njihovu "besu"a šta mi imamo.