Svedoci šiptarskih zverstava sa Kosova traže da ih Beogarad zaštiti, 500 Srba dalo iskaze od kojih Tači i Haradinaj strepe!

Autor: Tanjug

Vesti

06.08.2019

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haško tužilaštvo saslušalo je oko 500 srpskih svedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki od njih tražili su da o njihovoj bezbednosti brinu bezbednosne službe Srbije, rekao je za "Politiku" predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

RepublikaFoto: youtube.com/ AP Archive

On je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite koje svedocima obezbeđuje Specijalno tužilaštvo u Hagu. 

- Postoje velike rezerve zbog ranijih iskustava sa Haškim tribunalom. Mi znamo da ima više od 500 Srba koje je kao svedoke saslušalo haško tužilaštvo. Neki svedoci protiv Ramuša Haradinaja zatražili su posredstvom srpskog Tužilaštva za ratne zločine da u Srbiji uđu u program zaštite i naše vlasti su to prihvatile - kaze Drecun.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Milovan Drecun

Inače, za sigurnost svedoka u programu zaštite u Srbiji zadužena je specijalizovana jedinica nakon što zaključe sporazum o ulasku u taj program.

Kako dodaje Drecun, komunikacija radne grupe koja prikuplja dokaze protiv vođa bivše OVK i haškog tužilaštva dobro funkcioniše. Drecun navodi da je njegov utisak da tužilaštvo radi profesionalno i da neće biti zaštićenih.

- Očekujem da će u Hag biti pozvani i i Hašim Tači i Kadri Veselji, jer je nemoguće izbeći njihovu komandnu odgovornost - smatra Drecun.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

06.08.2019 22:38

Nešto mi tu nije jasno,500 svedoka dalo iskaze,a oni ga pustili iz haga da se vrati na KiM.Valjda kad se uzmu optužujući iskazi,onda se odredi neka vrsta pritvora tom optuženom.A sad tih 500 treba da strepi za svoj život i da traže zaštitu od onog ko ih je poslao da daju iskaze.Da nije to malo lakomisleno i nerazumno gospodine Drecun,ako niste sigurni da će šiptarski zločinci odgovarati i biti kažnjeni za svoje postupke.

Stršljen

06.08.2019 22:43

Gospodine Drecun,svaka čast na radu i prikupljanju dokaza,ali da li ste sigurni da ste obezbedili teren,podršku,reč sudija,pravdu,političku podršku u Hagu,da kad se daju optužujući iskazi od 500 svesoka,ti isti svedoci mogu mirno spavati,a zlikovci da se nađu bar iza rešetaka.