Srpski telegraf otkriva: Američki avioni su sa Brača ciljali Krajinu

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

05.08.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki avioni i oko 50 oficira njihove vojske doletelo je na ostrvo Brač pre "Oluje", a njihovo prisustvo čuvano je kao najveća tajna. Zbog toga je aerodrom na Braču bio zatvoren i nikome nije bio omogućen pristup.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Službene beleške Državne bezbednosti o ratu u Hrvatskoj i padu Krajine pokazuju da su Amerika, ali i još neke zemlje, najaktivnije moguće učestvovali u zločinačkoj akciji tokom koje je iz Hrvatske u pravom egzodusu proterano više od 200.000 Srba.

U jednom od dokumenata koje ekskluzivno objavljuje Srpski telegraf upravo se govori o američkim letelicama i oficirima na Braču, dok se u drugom navodi da su u hrvatskoj vojsci prisutni vojni instruktori iz SAD i Kanade.

Hrvati imali podršku sa svih strana, uključujući i isporuke najsavremenije opreme

Takođe, pominju se i isporuke visokosofisticirane opreme i naoružanja, u šta su opet umešani Amerikanci zajedno sa Izraelcima, a transporti idu sa papirima koji se vode na treće zemlje, poput Ekvadora.

Foto: Privatna arhiva

MESIĆ BIO PROTIV "OLUJE"

Foto: Privatna arhiva

Stjepan Mesić, koji u vreme "Oluje" nije bio deo vlasti u Hrvatskoj, bio je protiv vojnog napada na Republiku Srpsku Krajinu. Po oceni koju je izneo u kontaktu sa jednim od operativaca Državne bezbednosti (za kog se u belešci navodi da je pouzdan izvor), Hrvatska, ma kako vojno bila jaka, ne može ratom rešiti ovo pitanje. On smatra da bi Tuđmanova odluka da "silom povrati okupirana područja" bila pogrešan korak.

RepublikaFoto: youtube.com/MortyCRO
Stjepan Mesić

Mesić se još bavi i analizom odnosa dvojice predsednika, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, i konstatuje da je prvi čovek Srbije u političkoj prednosti.

NEMCI SLALI ORUŽJE

Foto: Privatna arhiva

Prema informacijama izvora iz Varaždina, koje su objavljene u jednoj od beleški, pod zaglavljem "podaci o neprijateljskoj delatnosti", Hrvatska je značajne količine oružja dobijala od Nemačke. Tako izvor Državne bezbednosti navodi da se naoružanje i municija skladište u vojnom skladištu "Varaždinski breg" u Varaždinu. Tako je, navodi on, dopremljena veća količina naoružanja iz Nemačke.

BRITANCI TRAŽILI DA SE STROGO KAZNE HRVATI

Foto: Privatna arhiva

Posebno je zanimljivo da je Velika Britanija, koja tradicionalno nije bila naklonjena Srbima, bila glavni zagovornik mnogo oštrije osude Hrvatske u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je izvedena "Oluja". O tome svedoči beleška napravljena 5. avgusta, drugog dana zločinačke akcije, u kojoj se opisuje zahtev britanskog otpravnika poslova Ajvora Robertsa da se hitno sazove sednica Saveta bezbednosti i donese ozbiljnija rezolucija o osudi Hrvatske, uz istovremeno uvođenje sankcija toj zemlji ukoliko odmah ne zaustavi vojnu akciju.

LAŽNI PAPIRI IZ EKVADORA

Foto: Privatna arhiva

Saradnik Državne bezbednosti označen kodnim imenom Davor, za kog se navodi da ima državljanstva SR Jugoslavije i Francuske, obavestio je centralu da je u Hrvatsku dopremljena oprema najnovije tehnologije, kako on kaže, "da vangard". Slede opisi tih sistema, a kao isporučioci navode se francuska kompanija "Sat" i američka "Hanover", dok se napominje da je prateća dokumentacija glasila na Ekvador. Vrednost isporuke je čak 150 miliona dolara.

MIKELIĆ BIO ČOVEK ZA VEZU SLOBE I TUĐMANA

Foto: Privatna arhiva

Operativci Državne bezbednosti često su razgovarali sa Borislavom Mikelićem, u vreme pred "Oluju", bivšim premijerom Republike Srpske Krajine. On je bio dobro upućen u zbivanja u RSK, ali i u Srbiji, a kako se može zaključiti, Slobodan Milošević imao je u njega veliko poverenje. Milošević je Mikelića ovlastio i da sa hrvatskim vlastima pregovara o ekonomskim pitanjima, a po svemu sudeći, i budućem statusu srpske zajednice u toj zemlji.

Foto: youtube.com/Cirilica TV HAPPY
Borislav Mikelić

U jednoj od beleški Mikelić procenjuje šta bi se moglo izdejstvovati za Srbe u Hrvatskoj, pa tako govori o autonomnom entitetu unutar te države. U tom dokumentu pominje se i njegova odbojnost prema Milanu Babiću, jednom od lidera krajiških Srba.

ISLAMISTIČKA VOJSKA U SAMOM SRCU EVROPE

Foto: Privatna arhiva

Uporedo sa ratom u Bosni i sukobima u Hrvatskoj na ovim područjima, velike sile su vodile geostrateške igre. U jednom trenutku, sudeći po službenim beleškama Državne bezbednosti o presretnutim razgovorima američkih operativaca u Sarajevu, govorilo se o povlačenju snaga Unprofora iz Bosne i dolasku vojnika iz islamskih zemalja. Oni u tim razgovorima pominju 6.000 islamskih vojnika koji bi došli, kako navode, u srce Evrope.

Reč je o razgovoru vođenom 9. decembra 1994. godine, dakle 11 meseci pre Dejtona, koji vodi izvesni Dejvid iz centra komande u Sarajevu sa neimenovanim čovekom, za kog se navodi da je dobar Dejvidov poznanik i član američkog kongresa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading