(VIDEO) Vučić: Sit sam lekcija iz sveta kako "Oluja" treba da se zaboravi! Dobrodošli Krajišnici u Srbiju, u svoju kuću!

Autor:

Vesti

04.08.2019

18:42 >> 18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras je ispred manastira Krušedol obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja". Obeležavanju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i Milorad Dodik.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Aleksandar Vučić

20:15 - VUČIĆ: NISU SRBI NESTALI I NIJE SRBIJA NESTALA

- Ponosan sam na to što su sa nama svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore, ali i iz Slovenije, Severne Makedonije. Pozdrav za Pupovca i Stanimirovca iz Narodnog vijeća iz Hrvatske. To sam rekao jer je 4. avgust užasan dan za svakog Srbina na planeti. Vidite kako ovog dana možemo svi da budemo ujedinjeni i znaju što im je činiti i u budućnosti.

- Mi smo jedini koji smo prihvatili to da su i naši ljudi počinili zločine i sa njima se obračunali, dok su svi drugi gledali samo kako da optuže Srbe.

- Naš odgovor svima njima i Franji Tuđmanu je: "Otišli su Srbi, to je velika tuga, je li Hrvatska danas srećnija i bogatija zbog toga? Moram da razočaram sve vas koji se večeras veselite srpskim suzama. Nisu Srbi nestali i nije Srbija nestala. Vidite ponosan narod večeras koji zna da čuva svoj narod i voli svoju zemlju i time se diči na svakom mestu na zemaljskoj kugli. I nemojte da mislite da ne umemo da odgovorimo snažnije, nego nećemo jer smo pametniji".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Cvijanović, Dodik, Vučić...

Rekao je da je sit lekcija iz sveta kako ne treba da se bavimo ovim i treba da zaboravimo, kako ne treba da se viđa sa Dodikom i Željkom.

- Naša deca nisu ništa manje vredna od vaše dece, niti njihove suze. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nipodaštava naše žrtve. Srbija je čvrsta i mnogo jača nego ranije - naglasio je predsednik.

- Dobrodošli Krajišnici u Srbiju, u svoju kuću. Odavde nikada nigde nećete morati da idete. Hvala što doprinosite da imamo više fabrika i budemo bogatiji.

Obećao je da će na 25. godina obeležavanja održati najveći skup do sada, na Trgu Republike i da će pozvati Krajišnike iz celog sveta i regiona i da "ćemo im pokazati da nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo".

Obratio se patrijarhu Irineju rečima:

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- Vaša svetosti neće niko priznati zločine nad Srbima, ali ćemo mi morati da podsećamo buduće generacije odakle potičemo jer "nema nigde zavičaja bez rodnoga kraja".

- Neka je večna slava svim žrtvama "Oluje i drugim žrtvama pogroma nad Srbima. Živela Srbija"!

19:49 - MILORAD DODIK: HRVATI NE BI USPELI DA NISU IMALI MENTORE

- Treba da zahvalimo predsedniku koji je pre pet godina inicirao da pružimo priliku da o tome razgovaramo i da to ne zaboravimo.

- Pre 24 godina desio se završni čin da se očisti srpski narod iz čitave Hrvatske. Srbi su najstradalniji narod prošlog veka, vek koji će ostati zapamćem po grozoti po kojoj smo dali slobodu, a oni nas pobili, proterali i oduzeli imovinu.

- Srbi su naučili da sloboda naroda zavisi od toga da li imamo ili ne državu.

Foto: youtube.com/ Tanjug News Agency official
Milorad Dodik

Dodao je da Hrvati ne bi imali snage da to urade da nisu imali podršku svojih mentora koji su ovde koristili svoje oružje kako bismo još više stradali.

- Ne volim termin izbeglica. Mi smo deo jednog jedinstvenog naroda, a ne podele na bosanske Srbe ili hrvatske, a nikad se u to vreme nije moglo čuti za Hrvate iz Srbije.

- Ogromno je stradanje i ogromna je naša bol. Treba da se okupimo svi zajedno, jer je jedino tako Srbija snažna Srbija. Ne možemo vratiti poginule, to su teške rane, dok oni prave veselje, mi oplakujemo naše žrtve. Danas Srbija ima dve velike države - Republiku Srbiju i Republiku Srpsku. Republikom Srpskom neće upravljati ni Bakir Izetbegović ni strani ambasadori. Volimo Srbiju i zahvalni smo što nam pomaže - istakao je Dodik.

19:40 - PRISUTNIMA SE U IME IZBEGLIH OBRATILA MILICA JURIĆ

 - Sa nepunih devet godina već sam znala šta se dešava. Videla sam kolone na TV i tugu. Deda Milan je te noći osedeo.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sve je, kako kaže, nestalo u jednoj noći.

- Imala sam sreće, u Srbiji smo našli novi dom, sreću i slobodu.

19:35 - POSLE MOLEBANA KRATAK DOKUMENTARNI FILM O PRTOERIVANJU SRBA IZ HRVATSKE

Minutom ćutanja odata je pošta stradalima u pogromima nad srpskkim narodom.

19:30 - PATRIJARH IRINEJ ODRŽAO PARASTOS

Počelo je u 19 časova parastosom stradalima koji služi patrijarh SPC Irinej. Patrijarh se pomolio gospodu i pozvao prisutne da to učine za sve koji su nevino stradali.

- Mi kao hrišćani treba da im oprostimo, ali kada njihovi potomci pokažu svoje izvinjenje i pokajanje. To očekujemo od naše braće po Hristi i jevanđelju.

Foto: Tanjug/J. PAP

19:15 - CILJ: POTPUNO ČIŠĆENJE OD SRBA

- Stradanje Srba bilo je planirano od najvišeg vrha države Hrvatske. To je imalo za cilj da potpuno očisti taj kraj od srpskog naroda. Tačan broj stradalih u "Oluji" nikada nećemo saznati.

Foto: youtube.com/Tanjug

- Ni u čemu se ne razlikuje, pa čak ni u broju stradalih od Drugog svetskog rata - rekao je Irinej.

Obeležavanju pod sloganom "Oluja je pogrom" prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDS S Milorad Pupovac, mministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije "Oluja" i veliki broj građana. 

Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (68)

Loading
Nikoletka

04.08.2019 17:40

Hrvatska je protivsrpski bila orjentisana kao i danas i zeli najgori put za srpski narod.

Goran

04.08.2019 17:40

Taj dan je tužan za nas narod i nikada neće biti zaboravljen.

Aca

04.08.2019 17:43

Oluja je najveci zlocin ikada zabelezen u Evropi.

Steva

04.08.2019 18:41

Vecna slava poginulima,ovaj dan nikada ne treba da zaboravimo!