NATO se oglasio o ruskoj donaciji: Poštujemo pravo Srbije da bira svoje aranžmane

Autor: Tanjug

Vesti

29.07.2019

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, navodi se u odgovoru Severnoatlantske alijanse na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o ruskoj donaciji vojne opreme Srbiji, a imajući u vidu zapadne sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na pitanje o odluci Rumunije da blokira transport pomenutog vojnog kontinenta preko njene teritorije, NATO u saopštenju navodi da bi o tom konkretnom događaju pitanje trebalo uputiti vlastima u Bukureštu.

NATO u saopšternju ističe partnerski odnos koji ima sa Srbijom.

- Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požar - navodi NATO i ističe zajednički napor na reformi snaga bezbednosti i institucija u Srbiji.

 

 

Kada je reč o drugim vidovima saradnje, NATO poseban značaj pridaje obuci pripadnika Vojske Srbije, čime im se pomaže da daju svoj doprinos u međunarodnim mirovnim misijama.

- Investirali smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 200 tona municije. Srbija je takođe zajedno sa NATO radila na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja, čime je doprinela stabilnosti na Bliskom istoku - stoji u saopštenju.

U Nišu je danas prikazano 10 oklopnih vozila koje je Rusija donirala u okviru vojno-tehničke saradnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jovan

30.07.2019 13:07

Neka nam i oni daju donacije. Primićemo sa zahvalnošću.

Odgovori 10 0