Veliki uspeh srpske diplomatije! 14. zemlja povukla priznanje Kosova

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

27.07.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svog stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova
Ivica Dačić

Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga. 

- Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunrodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno - rekao je Dačić. 

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ

- CAR je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN - rekao je ministar.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirala međunarodnu zajednicu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

27.07.2019 18:22

Ivica,Ivica,je stari prekaljeni SPS,politički lisac,tako da sa njim nisi nikad načisto.