FRANCUSKA FORMIRALA TIM DIPLOMATA ZA BALKAN: Makronovi specijalci za Srbiju

Autor: T. KOVAČEVIĆ - D. PETROVIĆ

Vesti

26.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron okupio je specijalce kojima će pitanje Srbije biti glava tačka delovanja. To je, kako navode izvori Srpskog telegrafa, razlog zbog kojeg aktuelni ambasador Frederik Mondoloni posle samo godinu i po dana mandata u Srbiji napušta ovu funkciju. To ne znači da Mondoloni više neće biti zadužen za Srbiju, naprotiv, on će u međunarodnoj areni biti glavni Makronov igrač kada je pitanju Srbija, dok će ekspert za bezbednost i pitanja vezana za EU Žan-Luj Falkoni biti Makronov ključni čovek u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- Makron se nije šalio kada je najavio aktivno učešće Pariza u rešavanje statusa Kosova, kao i kada je više puta ponovio da želi što jače i što bolje odnose Beograda i Pariza. Obećao je da će imenovati specijalne predstavnike koji će držati stalnu vezu sa Beogradom kako bi Srbija brže napredovala ekonomski i bezbednosno, ali i na putu ka EU. Ono što je obećao počeo je da ispunjava - objašnjavaju upućeni u diplomatska dešavanja.

EKSPRESNO UNAPREĐENJE

- Mondoloni je pokazao odlične rezultate u Beogradu, što je krunisano Makronom posetom Beogradu i potpisivanjem 20 sporazuma između dve države. Kao nagrada za postignut uspeh, usledilo je ekspresno unapređenje, te će ovaj diplomata ubuduće u okviru francuskog diplomatskog sistema biti šef odeljenja za zapadni Balkan, Rusiju i centralnu Aziju - navode dobro obavešteni izvori Srpskog telegrafa.

Milivojević: Ovo je nastavak nove francuske strategije i želje da se vrati na vodeće mesto u Evropi

Naš sagovornik podseća da se Mondoloni već odjavio sa funkcije u Beogradu.

- Na njegovo mesto vrlo brzo dolazi Žan-Luj Falkoni, diplomata sa impresivnom biografijom. Reč je o čoveku koji ima iskustva u privredi, koji je do tančina upućen u sve poslove vezane za Evropsku uniju, ali što je možda najzanimljivije, to je čovek koji je vrhunski stručnjak za bezbednosna pitanja. Godinama je bio francuski predstavnik u političkom i bezbednosnom komitetu EU, bio je direktor u francuskom Generalnom sekretarijatu za odbranu i nacionalnu bezbednost - deo je biografije novog francuskog ambasadora u Srbiji.

Vladislav Jovanović, bivši diplomata

Falkoni je dobio ozbiljan zadatak da kao ambasador radi na sprovođenju onoga što je njegov predsednik dogovorio. To samo potvrđuje odlučnost Francuske da u novo razdoblje odnosa sa Srbijom uđe sa novim ciljevima i novim timom

Falkoni u Beograd dolazi iz Beča, gde je od 2016. bio ambasador, stalni predstavnik Pariza u kancelariji Ujedinjenih nacija koja je stacionirana u glavnom gradu Austrije.

Francuzi se još nisu osvestili od utisaka, poseta Makrona prevazišla sva njihova očekivanja

Ivica Dačić, šef diplomatije

Šef srpske diplomatije nije želeo da govori o diplomatskim rešenjima Pariza, ali je, gostujući na televiziji Pink, istakao da Francuska i Makron žele da se uključe u rešavanje pitanja KiM dodajući da je Makronova poseta Srbiji bila izvanredna.

- Iz komentara članova njegovog kabineta čujem da se nisu se još osvestili od utisaka jer je poseta prevazišla sva njihova očekivanja - rekao je Dačić.

POSEBNA PORUKA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da imenovanje stručnjaka za bezbednost na mesto ambasadora u Beogradu ima posebnu poruku.

 

 

- Dolazak specijaliste za nacionalnu bezbednost na mesto ambasadora je nastavak nove francuske strategije i želje da se vrati na vodeće mesto u Evropi, a to čini kroz aktivniju diplomatsku aktivnost u balkanskom regionu. Postavljanje Falkona je nastavak politike koju je promovisao Makron u Beogradu, kada je jasno stavio do znanja da Srbiji pripada centralno mesto u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Krajem leta nove inicijative za KiM

Budućnost dijaloga Beograda i Prištine je veoma neizvesna jer se ne zna kakav će biti dalji razvoj situacije na Kosovu, smatra Dačić i dodaje da se krajem avgusta mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Srbiju i nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM. Prema njegovim rečima, Srbija se priprema za sledeću godišnju konferenciju Interpola, koja će biti održana u oktobru, i istakao da u tom smislu dobro sarađuje sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

- Ne zna se da li će prijem Kosova biti na dnevnom redu. Ne znam ko im je to savetovao, i sami Amerikanci se čude što su se ponovo prijavili - naveo je ministar.

Što se tiče nove pozicije koju uskoro preuzima Mondoloni, Milivojević tumači kao nagradu za postignute rezultate u Beogradu.

- Odlazak doskorašnjeg francuskog ambasadora Frederika Mondolonija na jednu tako visoku funkciju je nagrada za njegov uspešan diplomatski rad u Beogradu. Kruna tog rada bio je dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u našu zemlju, pa u tom smislu Mondoloni može da bude zadovoljan jer je uspešno završio svoju diplomatsku misiju u Srbiji - kaže za Srpski telegraf Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Ekspert za EU i bezbednost

  • Žan-Luj Falkoni rođen 1964.
  • završio Visoku školu za ekonomske i trgovinske studije, a diplomirao je i na Institutu za političke studije
  • Diplomatski karijeru počeo 1991. u Centralnoj upravi
  • Radio u ministarstvu privrede i finansija
  • Bio je francuski predstavnik u Evropskoj komisiji u Briselu
  • Načelnik službe za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku
  • Predstavnik Francuske u političkom i bezbednosnom komitetu EU
  • Direktor u Generalnom sekretarijatu za odbranu i nacionalnu bezbednost
  • Stalni predstavnik Francuske u kancelariji UN u Beču

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading