Tektonske promene: Makron podržava ideju o podeli Kosova

Autor: Informer, Republika

Vesti

24.07.2019

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi u dijalogu Beograda i Prištine da podrži podelu Kosova, odnosno razgraničenje Srba i Albanaca!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Emanuel Makron

Ovo tvrdi novinar TV kanala "Frans 24" Loran Ruj, koji, analizirajući makronovu posetu Srbiji prošle nedelje, naglašava da francuski lider želi da se ozbiljnije pozabavi problemom Kosova. Prema njegovim rečima, Francuzi nisu odustali od ideje razgraničenja, ali moraju o tome da se dogovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Zdravo razgraničenje"

Loran Ruj ističe da bi u novim pregovorima Amerikanci kontrolisali Prištinu, dok bi srpske interese zastupao francuski predsednik Makron.

- U Srbiji je ideja o razgraničenju i dalje živa. Takođe, ni Francuzi nisu od te ideje odustali. To predstavlja ogrmonu razliku u odnosu na stavove Nemačke, koja ne želi ni da čuje za takvu zamisao. Zato je bitno da se ove dve zemlje prethodno dogovore. Biće veoma teško da Makron u tom pogledu uskladi stavove sa Merkelovom - naglašava Ruj, dodajući da bi u pregovore trebalo da se uključi i zvanični Vašington.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Loran Ruj

- Francuska bi u budućem procesu dogovaranja Beograda i Prištine pod kontrolom držala Srbiju, a SAD Prištinu i to nije ništa novo. O tome se govori od trenutka kada su Vučić i Tači izašli u javnost sa idejom razgraničenja, ali u međuvremenu su se desile takse, pa je sve stalo. Sad je pitanje kada će pregovori biti nastavljeni - objašnjava Ruj.

Komentarišući navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je u pitanju proces koji traži vreme i koji može da dovede do dobrih konačnih ishoda za Srbiju.

Haradinaj je najveća prepreka za dogovor

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro

Predstavnici međunarodne zajednice koji žele kompromisno rešenje za Kosovo, a to su svi osim Nemačke i Britanije, žele da oteraju Haradinaja sa vlasti. Vide ga kao najveću prepreku za dogovor Beograda i Prištine.

- Pre svega , treba definisati šta znači razgraničenje. Zdravo je ako je to podela Kosova na dva bitna dela, ali ako predstavlja za nas malu simboličnu teritoriju na severu u zamenu za priznanje nezavisnosti, to predstavlja kapitulaciju. Nadam se da će i drugi svetski i evropski zvaničnici da se ugledaju na njega, jer ipak Amerika donosi konačnu "presudu" na Balkanu" - podvlači Jovanović.

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da se Evropska unija, ali i francuska, nalazi se pod stalnim pritiskom vašingtona kada se radi o Kosovu.

O razgraničenju pišu i albanski mediji

Vilma Filjaj - Balvora, urednica lista Dojče vele na albanskom jeziku, ističe da bi ostavka premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja mogla da "podgreje predlog o razgranićenju".

- Ostavkom Haradinaja predsednik Kosova Hašim Tači ostaje bez glavnog konkurenta. To bi moglo da vrati na sto ideju o razmeni teritorija - Ocenjuje Filjaj - Balvora.

- U tom smislu treba posmatrati i evropsku "toleranciju" prema ovoj kvazidržavnoj tvorevini, koja je epicentar kriminala na Starom kontinentu. Logički gledano, Evropi i Francuskoj, kao jednoj od najmoćnijih država Evropske unije, u interesu je stabilan i prosperitetan Balkan. To sigurno nije moguće ostvariti sa političarima poput Tačija i Haradinaja i projektima poput "velike Albanije" -zaključuje Vukoičićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading