(VIDEO) EKSKLUZIVNO Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba

Autor:

Vesti

22.07.2019

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prepad na majke sa bebama nova je taktika koju primenjuju protivnici vlasti kako bi srušili i slomili Aleksandra Vučića. Najnovija meta novinara Krika je šestomesečna beba Una Mali, čiju majku su istraživači Krika spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu pokušavajući da dobiju materijal za priču protiv Vučićevih najbližih saradnika, konkretno brata Siniše Malog, ministra finansija Srbije.

Foto: Republika
Novinar Krika prati Milicu Andrić

Zanimljivo je da je portal Krik pustio priču o Predragu Malom, a portal Javno.rs o sinu predsednika Danilu Vučiću isti dan kad je Srpski telegraf objavio tekst "BIA otkrila plan o slomu Vučića", u kom su najavljen žešći udar na familiju predsednika i njegove najbliže saradnike.

TORTURA NA ULICI

Naime, na snimku do kojeg je Srpski telegraf ekskluzivno došao jasno se vidi da je Krik angažovao osobu da u stopu prati Milicu Andrić, nevenčanu suprugu Predraga Malog, inače rođenog brata ministra finansija Siniše Malog.

Pripremljen da obavi zadatak novinar u jednoj ruci drži diktafon, u drugoj mobilni telefon i polako u stopu prati majku koja gura bebu u kolicima. Jureći za pričom koja treba da ocrni Malog i Vučićeve najbliže saradnike, istraživač Krika nasred ulice i na prepad zaustavlja majku koja gura kolica, ispituje je, a potom i prati u haustoru, do samog ulaza u zgradu, što su snimile sigurnosne kamere.

Foto: Republika
Šetnja: Milica Andrić sa bebom

Milica Andrić potvrdila je da ju je novinar Krika presreo nasred raskrsnice dok je bila u šetnji sa bebom.

- Dana kad je nastao snimak lice sa kamere mi je prišlo na raskrsnici dok sam šetala dete i postavilo mi pitanje da li sam joj majka ili sestra. Odgovorila sam da sam majka, nakon čega sam nastavila šetnju sa bebom u kolicima. Kasnije, gledajući snimke bezbednosnih kamera koji su mi pokazani, prepoznala sam lice. To je bila ista osoba koja mi je postavila pitanje na raskrsnici - ispričala je Andrićeva.

Izmišljali bolesti: Te ima rak, te mu seku nogu

U medijima koji učestvuju u kampanji protiv Vučića i njegove porodice često su objavljivani tekstovi u čijem fokusu su članovi Vučićeve familije. Tako su, primera radi, često navodili da je Andrej, brat predsednika države, vlasnik elitnog restorana u Beogradu. Iako nisu imali nijedan dokaz koji bi potvrdio tu tvrdnju i uprkos tome što je Vučić javno u više navrata govorio da njegov brat nije preuzeo poznati restoran, ista priča nekoliko puta dosad je objavljivana.

Bilo je izmišljotina i kada je zdravlje u pitanju, te su tako plasirali laži da Vučić da boluje od raka, a zatim i priče da će mu odseći nogu zbog bolesti...

Lice koje se vidi na snimcima prišlo mi je na raskrsnici dok sam šetala dete. Tu osobu prepoznala sam u haustoru, pratila me do ulaza u zgradu

Foto: Republika
U stopu je prati: Saradnik Krika ulazi u zgradu gde živi Milica sa bebom
Foto: Republika
Uhvaćen: Portir ga izvodi iz zgrade

Krik je objavio tekst u kojem istražuje zašto Predrag Mali vozi službeni automobil audi koji je inače vlasništvo privatne firme u kojoj radi godinama. Međutim, ako slučajno čitalac posumnja da ova tema nema veze sa Vučićem, pobrinuli su se da u celu priču uvedu njegovog rođenog brata Andreja iako sa ovim nema nikakve veze.

Japanska metoda praćenja

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da način na koji se novinar Krika ponašao podseća na metodu koju su nekada koristili pripadnici Državne bezbednosti i koja je poznata kao japanska metoda praćenja.

- Ova metoda se zove japanska metoda praćenja i podrazumeva da kad pratite nekog, idete neposredno ispred, iza ili do čoveka, odnosno objekta koji pratite. Zove se japanska jer se smatra da neće niko pomisliti da ste vi uz njega dok ga pratite. Objekat koji pratite, koliko god da se osvrće, ne može da vas provali. Delujete kao slučajni prolaznik i to je ta metoda koju smo nekada primenjivali - objašnjava Spasić.

Ističe da ova taktika praćenja među omiljenima jer, kako objašnjava, tu nema greške.

- Apsolutno ne postoji mogućnost da vam lice koje pratite pobegne s obzirom na činjenicu da ste vi stalno vezani za njega. Gde on uđe, vi uđete, gde on izađe, i vi izađete, a sve deluje slučajno, nenametljivo, ali naprosto vi ste zalepljeni za objekat koji pratite. Nikad se ne obraćate, ne stupate u kontakt, ne pozdravljate se s drugim ljudima koje srećete, vi ste senka onoga koga pratite - objasnio je Spasić.

Brajović: Obavezno poštovanje privatnosti

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović podseća da majke sa šestomesečnim bebama ne bi trebalo da budu pod prismotrom medija.

- Privatni život javnih ličnosti je manje zaštićen od privatnog života običnih građana. Supruge javnih ličnosti i osobe povezane sa javnim ličnostima ne bi trebalo da se tretiraju ako same nisu tema nekog teksta kao javne ličnosti. One nisu predmet interesovanja medija - upozorava Brajović.

Da je napad sinhronizovan, potvrđuje i to što isti dan izlazi i tekst portala Javno.rs, u kom pišu o navijačima, huliganima... ali nisu propustili priliku da kriminalizuju Danila Vučića, sina predsednika države, samo zato što se vidi na slici grupe navijača koja je bodrila Srbiju na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Predsednik Srbije sa sinom Danilom

- Vi ste najavili baš u pravi čas šta se sprema i dobro je da narod to može da pročita. Ozbiljna kampanja se vodi iz kuhinje pojedinih zapadnih ambasada koje daju nalog Kriku i sličnima da se bave ovim stvarima. I sve se vrti oko Kosova - kaže naš izvor iz obaveštajnih struktura koji nam je dan ranije otkrio plan za slom Vučića do kog je BIA došla.

Inače, na to je i sam Vučić ukazao nekoliko dana ranije na konferenciji za novinare.

MINISTARKA ZORANA MIHAJLOVIĆ APELUJE: Decu i bebe ne mešati u dnevnu politiku

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ističe da mediji u potrazi za istinom moraju da imaju dužnu pažnju prema ljudima koji nisu javne ličnosti i koje ni na koji način nisu uključene u teme kojima se bave, naročito prema ženama i deci.

- Javne ličnosti moraju da trpe i pažnju i kritiku javnosti, ali članovi njihovih porodica treba toga da budu pošteđeni. To jasno propisuje i etički kodeks novinara koji je izradio NUNS i koji jasno preporučuje šta je novinarima dozvoljeno, a šta ne u potrazi za činjenicama. Tako kodeks propisuje da "novinar ne treba da nastavi sa postavljanjem pitanja, telefoniranjem, fotografisanjem ili snimanjem privatnog lica pošto je zamoljen da odustane" - podsetila je Mihajlovićeva.

RAZOTKRIVENE ULOGE

Objašnjavajući da je ujedinjenje balkanskih naroda spas za ceo region, ali i razlog zbog kojeg je, između ostalog, meta mnogih u međunarodnoj zajednici, ali i u Srbiji, Vučić je podsetio na ulogu Svetozara Markovića, koji je stradao zbog težnje za ujedinjenjem balkanskih naroda, ali i na kralja Aleksandra, koji je bio takođe zagovornik ideja ujedinjenja, a kojeg su ubili fašisti.

- Svestan sam svih rizika kojima sam lično izložen - rekao je Vučić, dodajući da je svestan pritisaka kojima su Srbija i on lično izloženi od međunarodne zajednice.

Ipak, za sve njih predsednik Srbije imao je jasnu poruku:

- Ja sam mali, slomili su i jače od mene. Sigurno će slomiti i mene. Uostalom, pominjao sam vam ljude iz srpske istorije... Ali, pre toga, čuvaću obraz Srbije i neću da lažem ni sebe ni svoj narod. A oni svi zajedno neka rade svoj posao!

Vesić: Juriti ženu sa bebom je skandal

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u izjavi za Srpski telegraf osuđuje ovakav pristup novinara Krik.

- Zapanjen sam da je novinar Krik sebi dozvolio da napada ženu sa šestomesečnom bebom i juri po ulici. Niko nema pravo da ugrožava njenu bezbednost i, što je još skandaloznije, nema prava da stane pred njih tako, šta god da je tema i koji god da je motiv - novinarska priča ili politički motiv. U takve stvari ne sme da se upliće porodica, to važi u svim civilizovanim zemljama, osim izgleda u Srbiji. Ovde se izgleda još ne razume da je porodica svetinja, pa je tako porodica predsednika Vučića, njegova deca, roditelji i brat, svakog dana na meti napada, evo i ministar Nebojša Stefanović prolazi kroz napade, baš kao i njegova porodica. I sve to se dešava u nedostatku politike, oni nemaju kako da se suprotstave Vučiću nego napadaju njega i njegove članove porodice, baš kao i najbliže saradnike - kaže Vesić.

Krik finansiraju Soroš i Rokfeler

Iza Krika stoje i finansiraju ga strane organizacije koje potpomažu slično nazoviistraživačko novinarstvo i u drugim zemljama. Na samom sajtu Krika stoji da su njihovi donatori OCCRP, National Endowment for Democracy (NED), Open Society Foundations - OSF (Soroševa organizacija), Rockefeller Brothers Fund - RBF (Rokfelerova organizacija), Civil Rights Defenders (CRD), Heinrich Boo Stiftung (HBS) i Evropska unija.

Pomenute organizacije razvile su čitavu mrežu ispostava u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Uprkos moćnim zapadnim organizacijama koje ih finansiraju, iz Krika često pozivaju građane da im pomognu da nastave da istražuju, i to uplatom pojedinačnih donacija. U delu na sajtu pod nazivom Podrži nas omogućeno je da im se novac preko servisa pejpal direktno uplaćuje iz inostranstva.

Reakcije

Miroslav Lazanski, vojni komentator

Tačno je da kampanja protiv predsednika Srbije traje dugo, da na sve načine pokušavaju da ga slome i da tom poslu udaraju na njemu najbliže ljude.

Foto: Tanjug

Vojislav Šešelj, lider radikala

Ne razumem zašto su presreli ženu, za tim nije bilo potrebe niti ima smisla.

Kao što nema smisla pokazivati slike njegovog sina Danila na utakmici.

On je na stadionu navijač, baš kao što je nekada bio i Vučić. Što se kampanje tiče, to ionako rade iz raznih zapadnih centara moći.

Nikola Nikodijević, predsednik beogradske Skupštine

Niko ne osporava pravo novinara da postavlja pitanja, ali je apsolutno neprihvatljivo uznemiravanje porodice javnih ličnosti. Posebno kada su u pitanju žena i šestomesečna beba koje nisu javne ličnosti i nemaju nikakvu vezu sa pomenutom temom.

Foto: Tanjug/J. PAP

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Ako je to tačno, onda je takav postupak za osudu i gnušanje. Postavlja se pitanje gde je granica pristojnog ponašanja i profesionalnog rada. Shvatam da su nervozni pošto njihovi politički mezimci svaki dan imaju sve manju podršku u javnosti, ali to nije opravdanje da maltretirate nečiju porodicu, posebno majke sa malom decom.

Dubravka Filipovski, poslanica SNS

Ovo je još jedan dokaz da pojedini novinari, krijući se pod plaštom istraživačkog novinarstva, ne birajući sredstva, rade u službi istrošenih političara Ðilasa, Jeremića, Tadića, Obradovića, koji bi zbog nedostatka jasnih ideja silom želeli da se ponovo vrate na vlast. Umesto da se bave gotovo svakodnevnim, beskrupuloznim nasiljem na ženama iz SNS koje su na javnim funkcijama, pojedini novinari, koristeći brutalne načine nedostojne svoje profesije, pokušavaju da zadovolje jalove interese svojih nalagodavaca. Stop nasilju nad ženama.

Urednik Krika: Nismo pratili Milicu

Na pitanja Srpskog telegrafa odgovorioje glavni urednik Krika Stevan Dojčinović. Odgovor prenosimo u celosti:

- U pitanjima tvrdite stvari koje novinari Krika nisu radili. Tvrdite da smo skupljali informacije na način na koji to nismo uradili. Sama pitanja su netačna: novinari KRIK nisu pratili Milicu Andrić, niti je ispitivali u vezi sa bebom. Novinari Krika su posetili zgradu sa ciljem da se uvere da Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, vozi audi A6, koji su mu ustupili biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko preko njihove firme. Ova tema je nesumnjivo od javnog značaja jer se bavi slučajem moguće korupcije i trgovine uticajem. Mediji poput vašeg bi trebalo da se bave takvom temom, a ne da napadate novinare koji istražuju korupciju. Podsećam da se Krik uvek pridržava najviših novinarskih standarda, dužne novinarske pažnje i poštujemo prava ličnosti o kojima izveštavamo, kao i prava članova njihovih porodica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading