Ðurić: U Prištini zavladao politički sukob među Albancima

Autor: Tanjug

Vesti

21.07.2019

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Prištini je nakon ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja zavladao politički sukob među predstavnicima Albanaca, tamo se odvija rat "svih protiv svih" koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Marko Đurić

Gostujući na TV Pink, Ðurić kaže da ga ostavka Haradinaja nije iznenadila, već da je to novi "politički momenat" koji dolazi iz Prištine i zbog kojeg će pritisak na Srbe sa KiM biti u porastu.

- Glavna retorika lidera Albanaca zbog odluke Veća suda u Hagu da ga optuži za ratne zločini bila je da su Srbi za sve krivi, i na direktan i na indirektan način, a te njihove izjave stvaraju još veći pritisak na Srbe koji žive na KiM - rekao je Ðurić.


Haradinaj se nakon ostavke, ocenjuje Ðurić, predstavio kao heroj koji se, kaže, suprotstavlja Srbiji i koji je zbog toga žrtva.

- U prištinskim medijima i u drugim saopštenjima nema pominjanja sadržaja o hororu koji su preživeli Srbi i drugi nealbanski narodi od strane terorističke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova - naveo je Ðurić.

Ukazao je da smo još juče, zbog tih dešavanja, videli reakciju Prištine, a to je hapšenje Srbina Gorana Stanišića koji živi u Mladenovcu već 20 godina i koji jednom mesečno ide u zavičaj.

- Na Jarinju su ga albanski policajci pokupili, zbog navodnih optužbi da je činio ratne zločine i da je bio rezervista - naveo je Ðurić i dodao da će se tendencija hapšenja Srba verovatno biti nastavljena.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Ðurić je ukazao na to da niko iz međunarodne zajednice nije čestitao kada se na primer, general Vladimir Lazarević prijavio za odlazak u Hag, a koji je za razliku od Haradinaja, ističe, branio Srbiju od agresije.


Direktor kancelarije za KiM kaže da je ostavka Haradinaja ozbiljan politički scenario i da je poprilično jasno da će nakon "cele ove predstave" deo međunarodne zajednice doći u Beograd da vrše pritisak i da traže, direktno ili indirektno, da priznamo tzv.nezavisno Kosovo. 

- Sasvim je za očekivati da će ovo biti iskorišćeno, kao u aikidou, za prebacivanje pritiska na srpsku stranu - kaže Ðurić.

Govoreći o sudu pred kojim treba da se pojavi Haradinaj i drugi pripadnici OVK, Ðurić je objasnio da je reč o sudu koji je zapravo samo privremeno izmešten sa teritorije KiM, ali da je to u suštini sud Kosova.

Podsetio je, u smislu funkcionisanja pravosuđa na KiM, da je na teritoriji južne srpske pokrajine prištinsko pravosuđe, kaže, otelo 80 hiljada nepokretnosti Srbima. Uprkos situaciji koja vlada na Kosovu, kaže, Beograd će nastaviti da pomaže našem narodu na KiM i podsetio na investicioni plan koji čini 149 projekata. U pitanju je kaže, obnova desetina škola, izgradnja bolnica, fabrike baterija, obnova verskih objekata, podrška za zemljoradnike, izgradnja stadiona i drugo.

- To je više od materijelne investicije, to je signal za budućnost ostanka Srba na KiM - istakao je Ðurić.

Ðurić dodaje i da kako vreme prolazi, mnogi u međunarodnoj zajednici, kaže, preispituju svoju poziciju po pitanju KiM. Srbija je uspela, podseća, da obezedi 13 povlačenja priznanja nezavisnosti i napominje da je to je rezultat kolektivnog zalaganja predstavnika države. 

U periodu kada su, kaže, Dragan Ðilas i Vuk Jeremić bili na vlasti, traženo je da se međunarodni sud izjasni o delu naše teritorije i to sa, kako je rekao, tadašnjim sudijama koje su iz zemalja koje su priznale nezavnisnost Kosova. Nakon toga, dodaje, sa terena rasprave u Ujedinjenim nacijama, slučaj Kosova je prebačen na Evropsku uniju.

S druge strane, kaže, od 2012. godine Srbija je ostvarila rezultate kao što je sprečavanje članstva Kosova u devet međuanrodnih organizacija. Ðurić kaže i da su u Prištini sa nervozom primili vest o tome da je sa Francuskom tokom nedavne posete predsednika te zemlje Emanuela Makrona Beogradu, dogovorena kupovina naoružanja za našu zemlju. Važno je, poručuje Ðurić, da se zločini koji su počinjeni na KiM ne zaborave, a užasnut je, kaže, što postoje i oni sa srpske strane koji žele da oslabe poziciju Srbije.

U tom smislu, kaže, u narednim nedeljama mogu se očekivati pokušaji da se Srbi na KiM podele. Siguran je, zaključuje, da je ostavka Haradinaja, manevar Prištine da bi se ojačala njihova pregovaračka pozicija i da bi se predstavili kao žrtva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
Milana

21.07.2019 09:04

Doći će dan kada će Albanci odgovarati za sve zločine koje su počinili nad Srbima u drugom nealbanskom stanovištvu.

Kosta

21.07.2019 09:07

Nastavlja se bahato ponašanje Albanaca.

TOLJA

21.07.2019 09:14

Kako god da bude Srbi uvek izvuku najdeblji kraj, Albanci svoje nezadovoljstvo iskazuju na nas narod.

Ana

21.07.2019 09:15

Albance hvata napad panike.