Srpski general se oglasio nakon skandala u Briselu

Autor: Tanjug

Vesti

12.07.2019

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Reakcija naše delegacije bila je jasno iskazana, odlučna i u skladu sa politikom predsednika i vrhovnog komandanta i instrukcijama ministra odbrane", rekao je general Predrag Bandić, šef delegacije Srbije na sastanku o normalizaciji vazdušnog saobraćaja na Balkanu koji je napustio ovaj sastanak u Briselu zbog pokušaja predstavnika Prištine da zloupotrebi učešće na skupu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Bandić

- Predstavnici tzv. ''Kosovskog ministarstva odbrane'' i ''Kosovskih vazduhoplovnih vlasti'' pokušali su da zloupotrebe sastanak radi promocije sopstvene jednostrano proglašene nezavisnosti i bezbednosne strukture koju čak ni NATO formalno ne priznaje, kako bi skrenuli pažnju sa nove inicijative koja šteti njihovoj percepciji ostvarene ''državnosti'' i eventualno izazvali neuspeh razgovora koji im ne ide u prilog - rekao je Bandić.

On je rekao da je podrška Albanije nastupu Prištine u Briselu nespojiva čak i sa postojećom politikom NATO i "potvrda politike stvaranja velike Albanije".

- Pre napuštanja naša delegacija je dva puta upozorila na zloupotrebu sastanka i zahtevala adekvatno predstavljanje ukazujući na odredbe Rezolucije SB UN 1244 koja je obavezujuća za sve učesnike razgovora - rekao je Bandić.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je šef delegacije Srbije na sastanku o normalizaciji vazdušnog saobraćaja na Balkanu, koji je održan u Briselu, general Predrag Bandić izrazio oštar protest, a zatim i napustio sastanak, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini zloupotrebili učešće na skupu i iskoristili ga za pokušaj promovisanja nezavisnosti tzv "Kosova" i njegovih nepostojećih institucija.

- Ovakav postupak reakcija je delegacije Republike Srbije na nastup delegacije privremenih institucija u Prištini, jer je uslov bio da na navedenom sastanku ta delegacija bude obeležena samo imenom i prezimenom, posebno imajući u vidu da je skup organizovan od strane NATO, koji kao organizacija ne prepoznaje takozvano "Kosovo" - precizira se u saopštenju ministarstva.

Kako se navodi, šef delegacije privremenih institucija u Prištini, za koga nije ni bilo planirano da se na skupu obrati, nakon što mu je odobreno da se ipak obrati, umesto da govori o temi sastanka, to vreme je pokušao da iskoristi za promovisanje nezavisnosti takozvanog "Kosova", nakon čega je vođa srpske delegacije oštro protestvovao i sastanak napustio.

Sastanak je, nakon napuštanja naše delegacije, vrlo brzo i završen, piše u saopštenju.

- Napominjemo da je reč o nezabeleženom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije - ističe se u saopštenju.

Brigadni general Predrag Bandić inače je šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO i ujedno je bio vođa delegacije Srbije na 23. sastanku Inicijative za normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad Balkana koji je održan u Briselu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading