Ovako će izgledati poseta francuskog predsednika: Makron i Vučić drže govor na Kalemegdanu!

Autor:

Vesti

11.07.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron i šef države Aleksandar Vučić obratiće se okupljenim građanima u ponedeljak 15. jula na Kalemegdanu, saznaje Srpski telegraf. Prvog dana posete planiran je i obilazak Spomenika zahvalnosti Francuskoj i polaganje venaca, kao i poseta Novom groblju i obilazak Spomenika braniocima Beograda, dok je drugi dan zvanične posete francuskog predsednika nešto relaksiraniji, ali ništa manje spektakularan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron i Vučić

- Dvodnevna poseta Makrona je prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji posle 18 godina (poslednji put dolazio Žak Širak), a govorom na Kalemegdanu, blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Makron i Vučić žele da pošalje jaku poruku prijateljstva i da podsete da su dve zemlje bile na istoj strani istorije u najtežim vremenima - kažu naši izvori.

VELIČANSTVEN DOČEK

Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa, očekuje se da će se na Kalemegdanu okupiti građani Srbije, a da će tada uslediti obraćanje dvojice predsednika.

- Doček, skup, kao i cela poseta, biće veličanstveni, baš kao što je bila i kada je Vladimir Putin bio u Srbiji. Makron želi da se lično obrati građanima Srbije i pokaže koliko Francuska poštuje stare saveznike, ali i da Pariz želi intenzivniju saradnju sa Beogradom - navode naši sagovornici.

Dodaju da Makron ne krije simpatije prema Vučiću, kojeg izuzetno ceni zbog napora koje ulaže da sačuva stabilnost na zapadnom Balkanu.

20 SPORAZUMA BIĆE POTPISANO TOKOM POSETE FRANCUSKOG PREDSEDNIKA SRBIJI

- Smatra ga odličnim sagovornikom, a tokom dosadašnjih susreta imali su priliku da razmene i mišljenja o mnogim svetskim gorućim problemima. Sledi nam sadržajna i značajna poseta za odnose dve zemlje - podvlače naši sagovornici i podsećaju da Makron Vučića u medijima oslovljava kao "moj prijatelj Aleksandar", što je potvrda te bliskosti.

Očekuje se da će prilikom posete Makrona biti potpisano oko 20 različitih sporazuma, kao i da će se razgovarati o ekonomskoj i političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i Kosovu.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd

Živadin Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije

Očekujem unapređenje ekonomske i kulturne saradnje i bolje razumevanje Makrona po pitanju Kosova i Metohije s obzirom na to da je Francuska do sada prilično jednostrano nastupala

- Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu, i to predstavlja veliku čast za Srbiju - rekao je Vučić i poručio da je to velika poseta za nas, "od ogromnog značaja".

DOKAZAO DA JE PRIJATELJ

Od velikog značaja za Srbiju bio je i potez Makrona, koji je u Berlinu očitao lekciju Ramušu Haradinju, poručivši mu da ukoliko ne ukine takse na srpsku robu, Priština nema čemu da se nada kada je u pitanju Evropska unija (pogledaj okvir).

GLAVNE TEME O KOJIMA ĆE SE PRIČATI

- potvrdiće se podrška Francuske kompromisu Beograda i Prištine kroz nastavak dijaloga

- sa Makronom dolazi i veliki broj francuskih privrednika, što je šansa za nove investicije

- očekuju se razgovori i odluka da li će Francuzi graditi metro u Beogradu

- privođenje kraju dogovora o izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči

- biće potpisan sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije između Srbije i Francuske

- očekuje se novi ugovor o vojnoj saradnji dve države

- Francuski predsednik nije krio bes, te je Haradinaju poručio da i ne sanja viznu liberalizaciju za građane Kosova dok ne ukine namete. Da nisu u pitanju prazne pretnje, svedoči i činjenica da je Makron otkazao samit u Parizu, gde je početkom jula trebalo ponovo da se sastanu predstavnici Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Pariza i Berlina. Pored toga, Makron spada u svetske lidere koji kada je u pitanju rešenje kosovskog pitanja ne postavlja crvene linije i ne isključuje mogućnost razgraničenja kao rešenja, navode naši sagovornici.

Francuska želi da povrati uticaj na Balkanu, a sam predsednik Makron je trenutno, pored Angele Merkel, ključna politička ličnost u Evropi

Mišel Zubenica, analitičar

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica za Srpski telegraf kaže da će poseta Makrona doprineti poboljšanju daljih odnosa Srbije i Francuske.

- Što je veoma bitno jer Francuska želi da povrati uticaj na Balkanu, a sam predsednik Makron je trenutno, pored Angele Merkel, ključna politička ličnost u Evropi. Srbija i Francuska imaju staro istorijsko prijateljstvo i uvek treba podsećati na to. Takođe, primetna je i ojačana ekonomska saradnja s obzirom na to da su mnoge francuske kompanije došle u Srbiju - zaključuje Zubenica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading