SRAMOTA! Milo od Crne Gore pravi "veliku Albaniju"

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

08.07.2019

05:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorska vlast, koju predvodi Milo Đukanović, zabranila je održavanje ivanjdanske liturgije u Ulcinju jer ne žele da se uznemire Albanci. Prema rečima Marka Milačića, lidera Prave Crne Gore, ovo je jasan pokazatelj da se na teritoriji Crne Gore pravi "velika Albanija".

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović i Hašim Tači

Po odluci opštinskih vlasti, koju mahom čine Albanci, pravoslavnim vernicima zabranjen je ulazak u Crkvu Svetog Jovana u Svaču pod izgovorom da su u pitanju arheološki radovi, dok je pred zaključanom kapijom stajao veliki broj pripadnika crnogorske policije u uniformi i civilu.

Ipak, uprkos zabrani, protojerej stavrofor Slobodan Zeković, namesnik barski, služilo je liturgiju ispred crkve, kojoj je prisustvovalo oko 200 vernika.

 

 

Gde je Ulcinj?

Osuđujući zabranu i izvođenje policije pred vernike, Milačić tvrdi da je cela akcija izvedena po zahtevu albanskih partija u Svaču, koje smatraju provokacijom "da se liturgija održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

- Dobro došli u "veliku Albaniju". Da li Crnu Goru naseljava dominantno nepravoslavno stanovništvo? Ili je Ulcinj priča za sebe, grad u nekoj drugoj državi, možda "velikoj Albaniji". U Svaču se, zato, brani Crna Gora - poručio je Milačić.

200 vernika ispred kapija zaključane crkve prisustvovalo liturgiji

Ističe da ovakvo ponašanje nije samo bezobrazluk albanskih partija u Ulcinju, već predstavlja antidržavnu politiku.

 

 

- Pod alibijem očuvanja multietničkog sklada zavodi se jednoetnička i jednoverska strahovlada uz podršku kriminalnog režima, a sa ciljem proterivanja drugačijeg i to dominantnog, pravoslavnog stanovništva na teritoriji Crne Gore. Ko ne vidi da je to šamar, ne samo Srbima, Mitropolitu i pravoslavcima već, iznad svega, Crnoj Gori, taj je ili lud ili Hašim Tači - upozorava Milačić.

Golubovi poruka mira i ljubavi

Nakon liturgije protojerej stavrofor Slobodan Zeković je kazao da pravoslavne vernike niko ne može posvađati sa komšijama Albancima.

- Mi nismo ovde stranci, decenijama dolazimo ovde na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da provociramo, već da ne zaboravimo svete pretke, osveštane grobove koji se ovde nalaze. Prenosim blagoslov Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja, ali zbog tenzija, to će uraditi naredne godine - poručio je Zeković.

Na kraju liturgije pušteni su golubovi kao simbol ljubavi i mira.

Savez protiv Srba

Kao glavne krivce za skandal kod Ulcinja Milačić je etiketirao vlast Mila Đukanovića, domaću anticrnogorsku vlast.

- Kada država uništava kanonsku Crkvu, zašto ne bi oni. To je, očigledno, združeni antipravoslavni savez, a Crna Gora postoji vekovima isključivo zahvaljujući pravoslavnom faktoru i, da nije bilo njega, unutra i spolja, ove države ne bi bilo. U ovom trenutku istorije protivnicima državnog integriteta pridružila se i domaća vlast. Zamislite Njegoša da na teritoriji Crne Gore brani sveštenstvu služenje liturgija u bogomoljama - napisao je Milačić na Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, Crnoj Gori je neophodna nova vlast koja će poštovati tradiciju:

- Ovo orgijanje nad pravoslavnim življem i njegovim verskim institucijama je besprizorno. Neće se pitanje Svača rešiti na Svaču, a jedini način da rešimo pitanje teritorijalnog opstanka Crne Gore jeste da što pre formiramo vlast oslobođenu izdajnika i kriminalaca, vlast koja će poštovati tradiciju, istoriju i sopstvene institucije, pa i one verske. Ukoliko se to ne dogodi što pre, Svač će biti ispred Svač-ije kuće - zaključio je Milačić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading