(FOTO) Antić u Kini: Provozao se autobusima koji će se naći na ulicama Beograda

Autor:

Vesti

05.07.2019

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišao je danas u Kini novoizgrađenu oblast grada Landzzou, gde je smeštena kompanija "Guang Tong Nju Enerdži" čiji će se električni autobusi do kraja godine naći na beogradskim ulicama.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Antić u Landzzou

Naime, ta kineska kompanija je partner "Ikarbusa" koji će krajem godine početi da proizvodi takve električne autobuse.

- Reč je o kompaniji koja priozvodi najsavremenije električne autobuse koji su u skladu sa najvišim standardima i sa najkvalitetnijim baterijama koje se pune šest od deset minuta. Sa tom baterijom, po projektu, vozilo može da izdrži do 180 kilometara, a u uslovima gradske vožnje do 100 kilometara, što je otprilike optimum za beogradske uslove - rekao je Antić.

Ministar je objasnio da je danas obišao novoizgrađenu oblast koja je u poslednjih desetak godina iznikla u okolini grada Landzzou na nadmorskoj visini od 1.800 metara i u kojoj trenutno živi 300.000, a kada projekat bude gotov, kaže Antić, u toj oblasti živeće milion ljudi.

U toj oblasti, navodi Antić, posluje oko 200 od 400 kompanija koliko je predviđeno projektom izgradnje, a osim sa predstavnicima kompanije "Guang Tong Nju Enerdži", ministar se sastao i sa predstavnicima kompanija "Lanssi" i "Galaks Internešnl", ali i obišao Nacionalni institut za energetska istraživanja.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je kazao da je kompanija "Lanssi" jedna od vodećih svetskih proizvođača opreme za energetske projekte, rafinerije, petrohemijska postrojenja, istraživanja i bušenja nafte i gasa, koja, navodi, isporučuju celom svetu.

- Ova kompanija ima visok nivo interesovanja saradnje sa Srbijom i može da svoje usluge ponudi i našoj rafineriju, ali i ostalim preduzećima iz hemijskog kompleksa - rekao je Antić.

Dodao je da su sastanci dobro prošli i sa predstavnicima kompanije "Galaks Internešnl" koja je, kaže, jedna od najvećih komapanija za razvoj projekta i koja gradi veliki kompleks u okolini Landzzoua gde će živeti oko 80.000 ljudi.

I ta kompanija, navodi Antić, ima interesovanje da bude deo državne delegacije koja će posetiti Srbiju.

Antić je u Landzzou posetio i Nacionalni institut za energetska istraživanja i kazao da je to jedna od vodećih ustanova u svetu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Ta institucija bez sumnje može da ostvari kvalitetnu saradnju sa našim univerzitetima i institutima. Danas smo naravili prve kontakte i mislim da ćee naši stručnjaci u razmeni iskustava sa ovom institucijom biti u stanju da našoj zemlji, privredi, našim energetskim kompanijama biti u stanju da pruže mnogo dobrih usluga - podvukao je Antić.

Ministar Antić nalazi se u poseti gradu Landzzou povodom nastupa Srbije na 25. kineskom sajmu za investicije i trgovinu, gde predvodi delegaciju u kojoj je oko 20 srpskih preduzeća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading