Švercovanje droge, Interpolova poternica: Evo ko je drugi čovek koga sumnjiče za ubistvo Ivanovića

Autor: Novosti

Vesti

04.07.2019

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom svog jučerašnjeg izlaganja predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je dva imena povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića. Prvi je Florim Ejupi, kosovski Albanac koji je optužen za podmetanje bombe pod autobus "Niš-ekspresa" i aktivni učesnik pogroma na KiM 2004 godine, a drugi Nedžmedin Zeka, koji je svoje ime promenio u Lirim.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Ivanović

- Šta je radio Nedžmedin Zeka, koji je promenio ime u Liraj Zeka u Kosovskoj Mitrovici? Šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo da dobijemo podatake o njegovom kretanju? - upitao je juče Vučić.

Ko je Zeka?

Zekino (53) ime nije juče prvi put dovedeno u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, budući da se i krajem prošle godine govorilo o njemu kao osobi čiji iznenadni dolazak u Kosovsku Mitrovicu iz inostranstva u vreme ubistva Ivanovića bio sumnjiv.

Njegova biografija prilično je živopisna budući da su ga sredinom osamdesetih godina službe dovodile u vezu sa nizom kriminalnih poduhvata.

Švercovanje droge, Interpolova poternica i falsifikovanje ličnih dokumenata, samo su neke od pojedinosti iz biografije kontroverznog biznismena Lirima Zeke.

Svojevremeno se sumnjičio da je jedan od glavnih organizatora grupe koja je narkotike švercovala iz Turske preko Kosova i Metohije do Zapadne Evrope zbog čega je i bila raspisana poternica za njim.

U četiri evropske države pod istragom

Kako navode pojedini beogradski mediji Zeka je čak u četiri evropske zemlje pod istragom zbog ozbiljnih zakosnkih prestupa koje je načinio.

U Nemačkoj u kojoj je dugo boravio uhapšen je zbog korišćenja falsifikovanih ličnih dokumenata, a zbog dilovanja drogom u ovoj zemlji bio je i na Interpolovoj poternici. U Švajcarskoj je bio pod istragom zbog švercovanja droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu se sumnjiči za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BIH.

 

 

Nakon što je 1999. godine na aerodromu u Pragu uhapšen po Interpolovoj poternici on je prilikom transfera do Berlina navodno uspeo da pobegne.

Blizak prištinskoj vlasti

Kako navode pojedini mediji, Zeka je vlasnik albanskog fudbalskog kluba "Skenderbeg" iz Korče, čiju delegaciju je predvodio na utakmici sa "Partizanom" u Beogradu. UEFA je u međuvremenu "Skenderbeg" kaznila izbacivanjem iz evropskih takmičenja na devet godina zbog nameštanja mečeva.

Zeka je i počasni predsednik Fudbalskog kluba "Trepča 89" iz južne Kosovske Mitrovice i vlasnik restorana "Konak L", koji se nalazi preko puta zgrade vlade u Prištini i važi za mesto okupljanja prištinskih političara.

Ovaj kosovski Albanac je navodno i pod zaštitom Tačija, ali je blizak i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim je u stalnom kontaktu.

Prema operativnim saznanjima lista, Zeka je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko Kosova i Metohije, do zemalja Zapadne Evrope, a posle rata na Kosmetu dovodili su ga u vezu sa rukovodiocima OVK - Hašimom Tačijem, Redžepom Seljimijem i Kadrijem Veseljijem.

Za kosovskog albanca Fljorima Ejupija, u Prištini je poznato da ima dobre kontakte sa kriminogenim krugovima na Kosovu, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Kriminalni dosije Ejupija je dugačak i brutalan. Osim ubistava Srba, pripisuje mu se i odgovornost za ubistvo vojnika NATO i pripadnika Kosovske policije, posedovanje oružja... Ejupi međutim, nije odgovarao za dela, pa čak ni ona koja su bila dokazana.

Za počinjeni zločin - 16. februara 2001. godine u mestu Livadice kod Podujeva kada je prema nalazima istrage aktivirana daljinski bomba na autobus Niš ekspresa ubijeno je 12, a ranjeno 22 Srba - optužnica protiv Florima Ejupija podignuta je 17. maja 2006. godine. On je dobio 40 godina pred Unmik sudom za ubistva i terorizam, izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Potom sud pod patronatom Euleksa oslobađa 2009. Ejupija zbog kako je navedeno nedostataka dokaza.

Na mestu odakle je aktivirana eksplozivna naprava nađen je opušak cigarete sa svežim otiscima Ejupija što je utvrđeno DNK analizom. Tokom suđenja za ubistva zaštićeni svedok je bilo lice koje je sa Ejupijem bilo u zatvoru u Dubravi. Zaštićeni svedok - Alfa poznavao ga je i čak su i plčanirali bekstvo iz zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading