PRIPREME ZA DOLAZAK FRANCUSKOG PREDSEDNIKA U FINIŠU: Spektakularan doček Makrona!

Autor:

Vesti

28.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doček francuskog predsednika u Srbiju biće spektakularan, kao što je bio i kada je u Beogradu bio šef Kremlja Vladimir Putin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Emanuela Makrona na aerodromu će dočekati najviši državni zvaničnici, a zatim će uz intoniranje himni uz poklon srpskoj zastavi početi razgovori sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji će mu biti domaćin i na čiji poziv Makron dolazi u Srbiju - navode izvori Srpskog telegrafa.

Pripreme za ovu posetu uveliko su u jeku kako u Beogradu tako i u Parizu.

Vučić: Podrška reformama i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog biće u fokusu razgovora

- Prošlo je punih 18 godina otkako je poslednji francuski predsednik bio u Srbiji, i to je podatak koji Makron ističe svom timu, koji radi na pripremi sastanka. Naime, prvi čovek Francuske želi da njegova poseta donese i konkretne rezultate i sporazume koji će potvrditi da Pariz vidi Srbiju kao prijatelja i partnera, čime se šalje poruka da nije reč o praznim protokolarnim rečenicama o prijateljstvu i podršci Francuske Srbije. Nije isključeno ni da se prošeta srpskom prestonicom, možda čak i obrati građanima - navode izvori Srpskog telegrafa.

 

 

DOMAĆINSKI DOČEK

Prema rečima naših sagovornika, retko kad se desi da neki zvaničnik prespava u zemlji koju posećuje.

- To što Makron dolazi na dva dana i spava u Beogradu samo govori koliki značaj i za njega ima ova poseta. Poznato je da prilikom državnih poseta predsednici država retko kad noće, već brže-bolje odlaze na sledeću destinaciju - ističu naši sagovornici.

Za francuskog predsednika spremna je Vila "Mir", državna rezidencija (vidi okvir), koja je rezervisana za prijem visokih svetskih državnika kada dolaze u Beograd.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vil "Mir"

Činjenice

- Vila "Mir", smeštena u rezidencijalnom delu prestonice na Dedinju, na imanju od šest hektara

- Kompleks obuhvata još dva objekta, lovačku kuću i bilijarnicu

- U toj rezidenciji živeo je Slobodan Milošević, a vila je bila meta NATO bombardovanja 1999.

- Bivši predsednik je u tom zdanju proveo poslednje dane pred hapšenje

- Vila je projektovana i građena za Tita, ali on nikada u njoj nije živeo

- Ima prostrani lift, rampe, kao i pasarelu, koja zadnji deo vile povezuje sa prostranim imanjem

- Najluksuzniji apartman "Prezident 1" nalazi se na drugom spratu

- Objekat je odlično opremljen, tako da smo sigurni da francuski predsednik neće imati zamerki ukoliko odluči ovde da prenoći - ističu naši sagovornici.

Naši sagovornici iz diplomatskih krugova tvrde da je već spremno na desetine sporazuma koji će biti potpisani 15. i 16. jula, kada Makron bude u Beogradu.

- Da budemo precizniji, zasad je reč o dvadesetak sporazuma, a kako stvari stoje, brojka može da bude samo veća - ističu naši upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

EKONOMIJA U FOKUSU

O ozbiljnosti sa kojom se radi na pripremi posete govori i izjava predsednika Srbije posle sastanka sa francuskim ambasadorom Frederikom Mondolonijom, koji je naveo da se očekuje potpisivanje važnih ugovora i sporazuma o ekonomskoj saradnji, vojnotehnički ugovori i sporazumi o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i mnogi investicioni projekti.

- Glavne teme će biti unapređenje ekonomske saradnje, podrška reformama Srbije i podrška normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog - istakao je Vučić.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Posle Makronove posete tačno ćemo znati šta se dešava sa proširenjem EU s obzirom na to da se francuski predsednik zalaže za to da EU prvo reši svoje unutrašnje probleme, pa da se dalje pozabavi primanjem novih članica

Ministar finansija Siniša Mali za Srpski telegraf kaže da vidi mnogo prostora za saradnju.

- Francuske kompanije poslednjih godina sve više ulažu u našu zemlju, i to u najveće i najvrednije projekte iz raznih oblasti. Kompanije iz Francuske će biti uključene u projekat izgradnje metroa, a kompanija "Ežis" već je uradila prethodnu studiju opravdanosti. Osim toga, francuska kompanija "Suez" je deo konzorcijuma koji je uključen u projekat sanacije deponije u Vinči, a kompanija "Vansi" će narednih 25 godina upravljati Aerodromom "Nikola Tesla", za šta je ukupna vrednost transakcije iznosila 1,46 milijardi evra. To su sve veliki projekti koji su značajni za kvalitet života građana, a očekujemo da će nam Francuska biti važan ekonomski partner i u budućnosti - podvlači Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Petar

28.06.2019 07:41

Ova poseta ce samo ucvrstiti prijateljske odnose nase dve zemlje!

Vlasta

28.06.2019 07:50

Srbija sve svoje goste i prijatelje dočeka sa velikim poštovanjem

Ivan

28.06.2019 07:50

Srbija je uvek dobar domaćin...

Bata Kole

28.06.2019 08:21

I treba ga dočekati kao i sve dosad.