Sve mogućnosti da se leči u Srbiji su iscrpljene! Udružimo se, Davidu (9) je potrebna naša pomoć

Autor: krug.rs, Republika

Vesti

27.06.2019

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovna škola "Popinski borci" i Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje pokrenuli su akciju, kako bi pomogli da njihov sugrađanin, devetogodišnji David Radovanović, što pre ode na lečenje na Kubu, budući da su, kako roditelji kažu, od lekara u Srbji saznali da su sve mogućnosti za Davidovo lečenje u našoj zemlji – iscrpljene.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
David Radovanović čeka na našu pomoć

- Malom Davidu je u martu 2018. godine dijagnostikovan tumor moždanog stabla, bez mogućnosti operacije. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu sprovedena je terapija zračenjem od marta do maja 2018.  Nakon te terapije David se odmah vratio u školu i živeo normalno, uz izbegavanje veće fizičke aktivnosti i izloženosti suncu. Terapiju je dobro podneo, i fizički i psihički. Zna ponekad da bude razdražljiv i da burno reaguje, ali manje – više takav karakter je imao i pre bolesti - kaže Davidov otac Nenad radovanović.

Išao je David na redovne kontrole, na svaka tri do četiri meseca. Na poslednjoj redovnoj kontroli u aprilu ove godine, po rečima dr Danice Grujičić, David je bio u dobrom opštem stanju.

Međutim, pre mesec dana, roditelji su primetili da David neobično govori ("kroz nos"), a već nakon nekoliko dana počeo je da pokazuje teškoće u kretanju. Otišli su na hitan pregled u  Klinički centar Srbije, a snimak skenerom pokazao je da je došlo do uvećanja tumora. Lekari primenjuju terapiju deksazonom i manitolom, kako bi poboljšali trenutno stanje, ali nije bilo pomaka.

Davidovo stanje se pogoršava, tako da on sada leži već 20-ak dana, ne može samostalnog da sedi, niti da hoda, otežano (nerazumljivo) govori, ima povremene grčeve u levoj ruci i nozi, povremeno i problem sa gutanjem.

- Istovremeno, sve prognoze koje dobijamo (sa više strana – Srbija, Turska, Grčka, Amerika) su loše. Jedini pozitivan odgovor dobili smo od lekara sa Kube, koji mogu da primene određeni lek u kombinaciji sa hemioterapijom, ali uz njihov nadzor i boravak na kubanskoj klinici  od oko 20 do 30 dana. Okvirni troškovi lečenja i boravka na Kubi za dete i jednog pratioca su, po njihovim rečima, između 10.000 i 15.000 evra. Za oba roditelja i dete, sa troškovima transporta, verovatno bi iznos bio i viši od 20.000 eura – kaže Nenad Radovanović, Davidov otac, uzdajući se u sve ljude dobre volje koji mogu i žele da pomognu, jer je vreme sada Davidu najveći neprijatelj.

Svoju solidarnost sa onima kojima je sada svaka pomoć dobrodošla, možemo da iskažemo, ili lično u računovodstvu škole "Popinski borci“  od 9 do 14 časova, ili uplatom na tekuće račune (kod Uni Credit banke) Nenada Radovanovića, Davidovog oca.

Brojevi računa na koje možete pružiti potrebnu pomoć Davidu:

Dinarski račun: 170 - 0010177696000 - 05

Devizni račun: RS35170001017769600102

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading