Vučić: Nisam srećan zbog odlaganja sastanka u Parizu za razliku od Ramuša Haradinaja

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.06.2019

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući pisanje ruskih medija da nije bio na otvaranju Evropskih igara zbog Kosova, Vučić je rekao da mu je bilo mnogo teško.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

On je rekao da je i beloruskom predsedniku bilo teško.

- On je rekao ja ne idem Aleksandre bez tebe na stadion, bilo mi je teško, došao sam našim sportistima samo da poželim sreću. Lukašenko je bio toliko fer, vodio je računa da nema nikakvog Kosova gde god inspekcija nije prošla. Žao mi je ako sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora - izjavio je predsednik.

"Najbolje je da stanemo i jedni i drugi"

Vučić je, upitan da prokomentariše medijsku kampanju u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, kao i, prema vladi u Podgorici, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kazao da se kampanja vodi u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, a u Srbiji se vodi obrnuta kampanja.

- Najbolje je da stanemo i jedni i drugi. Voleo bih kada bi bilo moguće - naglasio je Vučić.

On je istakao da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije, i dodao da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti izneti kada on bude objavljen.

 

 

On je dodao da mu je najsmešnije kada u medijima pročita da Srbija vodi kampanju protiv Crne Gore, a u njihovim medijima se objavljuje desetak strana o navodnoj stogodišnjoj srpskoj okupaciji Crne Gore.

Odlaganje sastanka u Parizu

- Odlaganje sastanka u Parizu nije poraz Nemačke i Francuske, već teška situacija za sve, jer Albanci znaju da Srbija sada živi svoje najbolje vreme i želi još više da napreduje, za šta je potrebna politička stabilnost i oni to žele da iskoriste - izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić. 


Vučić je rekao i da nije srećan što je Pariz odložen, za razliku od Ramuša Hradinaja, koji je, primećuje, očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da je on taj koji želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

 

 


- Srbija ima pravo na kovertirani potez - naglasio je Vučić.

Upitan da li je odlaganje sastanka u Parizu signal da bi i SAD trebalo da se uključe u proces rešavanja pitanja KiM, što je stav i američkog profesora Edvarda Dzozefa, Vučić je rekao da je Dzozef obiljan čovek, koji nikad nije bio blizak našim stavovima, ali da je za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu jesu budu oni koji su za nezavisnost Kosova.

 

 

 

 


Kako je istakao, Albanci znaju da nam se žuri u brži ekonomski razvoj, da nam se hita da Srbija bude što uspešnija, sa što više fabrika, za šta je potrebna stabilna politička situacija i kompromis,i to - pokušavaju da koriste.

- Naš odgovor je - da, nama se žuri, jer ubrzano napradujemo, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate njene nacionalne interse - poručio je predsednik.

 

 

 

 


Na Srbiji ostaje da se traži kompromisno rešenje, a što se tiče priznanja Kosova - čak i da dovedu svih 350 miliona Amerikanaca, to ne može da se reši na taj način, poručio je Vučić.

Smatra da i Amerikanci to znaju, te da i oni žele razgovor.

- Nadam se da ćemo u međuvremeno da izbegavamo tenzije - podvukao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Daliborka

22.06.2019 08:23

Srbija sve snažnija i naprednija a Priština izolovana pokušava da spreči napredak Srbije. Srbija će biti posvećena miru istabilnosti i samim tim će sve više napredovati.

Miki

22.06.2019 09:36

Sta je tu je, Srbija je ojacala, pa verujem da ce imati snage dok ne dodje do dijaloga, jer Amerika nece moci da odlucuje o sudbini dela nase teritorije.

Boza29

22.06.2019 09:58

Srbija svakim danom napreduje sve vise a Pristina stagnira i zato smo im trn u oku.

Bb0

22.06.2019 09:59

Naravno da nismo srecni.Srbija za razliku od njih zeli dijalog i pronalazak mirnog resenja.