FATF skinuo Srbiju sa crne liste! Vučić: Ovo je izvanredna vest

Autor: Mediji, Republika

Vesti

21.06.2019

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SRBIJA se više ne nalazi na „sivoj listi“ FATF, jer je procenjeno da su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i terorizma.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

Ta odluka doneta je na plenarnoj Skupštini FATF, održanoj u četvrtak, 20. juna. Ovo je važna vest uoči predstojeće odluke o daljem napretku naše zemlje na evropskom putu. 

Konkretno, skidanje sa ove liste znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje još jednog, važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU.

Na listi FATF, međunarodnog tela čiji je zadatak razvoj i unapređenje borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Srbija se nalazila od februara 2018. godine.

Nakon stavljanja na ovu listu, naša zemlja je pokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana koji je utvrđen za Srbiju.

Čestitke pristižu sa svih strana
Predstavnici brojnih zemalja i međunarodnih organizacija među kojima su EK, Rusija, Italija, Francuska, Nemačka, NR Kina, SAD, Turska i Indija predložili su da se Srbija skine sa "sive liste", istovremeno čestitajući na rezultatima koja je naša zemlja ostvarila u kratkom roku.

Stoga je ovo međunarodno telo na zasedanju u februaru ove godine, utvrdilo da je Srbija ispunila Akcioni plan.

Tokom posete Belorusiji predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je ovo - izvanredna vest -  koja potvrđuje da institucije u Srbiji dobro rade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
MIlan

21.06.2019 10:30

Skidanje sa ove liste znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje još jednog poglavlja, a to je veliki napredak za Srbiju.

Miki ko

21.06.2019 10:31

Sjajna vest za Srbiju.

milica

21.06.2019 10:33

Još jedan uspeh koji građanima Srbije uliva sigurnost i bezbednost.

Djape ja

21.06.2019 10:36

Pa zaslužili smo.