Opasne namere! Strani vojnici šuruju s Ugljaninom

Autor:

Vesti

21.06.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovarali o inicijativi za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka, kojom je zatraženo uspostavljanje "specijalnog statusa za tu oblast".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Sulejman Ugljanin

Diplomatski skandal u Novom Pazaru! Vojni predstavnici Austrije, Nemačke i Bugarske, pod vrlo sumnjivim okolnostima, došli su u Novi Pazar da bi razgovarali sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), među kojima je i Sulejman Ugljanin, koji se otvoreno zalaže za otcepljenje Sandžaka od Srbije!

U Pazar su doputovali Tomas Ahamer iz Austrije, nemački potpukovnik Tomas Beker i bugarski pukovnik Milčo Ignatov, a BNV priznaje da su trojica stranih vojnih predstavnika došla da se upoznaju sa inicijativom tog veća za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka, kojom je zatraženo uspostavljanje "specijalnog statusa za tu oblast".

- Od njih smo tražili da o svemu upoznaju svoje ambasade i vlade zemalja iz kojih dolaze - kažu u BNV.

Komentarišući nesvakidašnju posetu, Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, za Srpski telegraf ocenjuje da je ovo kulminacija pokušaja Ugljanina da to veće iskoristi za lečenje svojih frustracija zbog gubljenja političkog uticaja u Sandžaku.

Muamer Zukorlić: Stranci će uvek gurati svoje interese dok god budu imali one koji hoće da rade za njih unutar zemlje

- Zapravo su svi postupci sa ciljem da se državi gura prst u oko, da se ona isprovocira i da država nekako uzvrati kako bi se Ugljanin pred svojim narodom predstavio kao žrtva. Samo naivna i politički površna osoba će poverovati da će strani faktori ostaviti Sandžak van zone svog interesovanja. Balkan i Srbija mogu da budu siromašni, ali nikad neće biti nebitni geostrateški i geopolitički - kaže Zukorlić i podvlači da će stranci uvek gurati svoje interese dok god budu imali one koji hoće da rade za njih unutar zemlje.

- To je suština i to nije nikakva novina - objašnjava on.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović smatra da BNV iskače iz svoje nadležnosti jer je, kako kaže, on tamo da brine o pravima pripadnika bošnjačke manjine, a ne da vodi neku geopolitičku i geostratešku igru.

Vladislav Jovanović: Mi smo i dalje na tzv. operacionom stolu, oni nisu završili sa politikom slabljenja i komadanja Srbije...

- I to treba da znaju i strani posmatrači ovde, ambasadori. Ako ih oni pozivaju da bi sa njima razgovarali o načinima razbijanja Srbije, onda to nije na mestu, i protivno je ulozi diplomatskih predstavnika u jednoj zemlji. Jer su oni sigurno upoznati ili su morali biti upoznati da taj savet brine o potrebama manjine, a ne o promeni granica ili stvaranju nekakvih specijalnih statusa za nekoga. I znajući to, odazivajući se i pristajući da razgovaraju o političkim ambicijama i željama, oni su iskočili iz diplomatske prakse i povredili su zemlju u kojoj službuju - ocenjuje Jovanović.

Mi dobro spavamo, poručuje on, a stranci su "pružili dugačke uši" da čuju šta sve mogu da koriste da bi nama naškodili.

- Inače, mi smo i dalje na tzv. operacionom stolu, oni nisu završili sa politikom slabljenja i komadanja Srbije, a to što su ti ljudi došli specijalno iz tih zemalja, indikativno je - zaključuje Jovanović.

Čovek opasnih namera

RepublikaFoto: Republika
Sulejman Ugljanin

* Ugljanin je lider SDA i Bošnjačkog nacionalnog veća

* pretio da će da formira državu Sandžak ako pobedi na izborima

* rekao da je Srbija neman i fašistička tvorevina

* njegove pristalice uzvikuju parole "Sandžačka republika", "Živela sandžačka zastava", "Suljo, mi te volimo", "Vučiću, pederu"

* poručio da Vučić nije njegov predsednik, a da je Sandžak država, on bi priznao Kosovo

* sastao se 2017. sa Hašimom Tačijem u Prištini, veličajući ga rečima da je izgradio demokratsku državu Kosovo

* uputio poziv Bedžetu Pacoliju da dođe u Novi Pazar u svojstvu "zamenika premijera Republike Kosovo"

* prisustvovao svečanoj akademiji kojom je obeležena 72. godišnjica pogibije Šabana Poluže i Mehmeda Gradice, vođa balista na Kosovu tokom Drugog svetskog rata

Zašto su vojni predstavnici Austrije, Bugarske i Nemačke došli kod lidera SDA Ugljanina u Novi Pazar i šta su tamo radili, pitali smo i ambasade ovih zemalja u Srbiji, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Podsetimo, U BNV, kojim rukovode većnici liste Samoopredeljenje, koju čine predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, smatraju da specijalni status Sandžaka predstavlja efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova između susednih država i naroda na Balkanu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading