Siniša Mali: Uspeh Republike Srbije u međunarodnoj finansijskoj utakmici

Autor: mfin.gov.rs

Vesti

20.06.2019

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika Srbija juče je uspešno emitovala prvu državnu obveznicu denominovanu u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, koja dospeva 2029. godine i koja će biti listirana na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu, a radi prevremenog otkupa državnih obveznica denominovanih u američkim dolarima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

Na taj način, Republika Srbija uštedela je preko 3,8 milijardi dinara samo na kamati koju bi plaćala do kraja otplatnog perioda.

Delegacija Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, predvođena ministrom finansija Sinišom Malim, održala je niz sastanaka sa investitorima u Bostonu, Njujorku, Frankfurtu i u Londonu. Nakon uspešno završenih sastanaka, 19. juna se pristupilo prikupljanju ponuda. Ostvarena je tražnja od preko 6,4 milijardi evra od strane respektibilnih svetskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka uz veoma dobru geografsku disperziju.

- Uspešna fiskalna konsolidacija i sveobuhvatne reforme sprovedene poslednjih godina, zajedno sa povoljnim uslovima na međunarodnom finansijskom tržištu kapitala, rezultirale su emisijom po najnižoj kamatnoj stopi od 1,5% (kuponska stopa) i prinosu od 1,62%, pri čemu je tražnja dostigla rekordnih 6,4 milijardi evra - rekao je ministar Mali.

Siniša Mali je istakao da je reč o najnižoj kamatnoj stopi na obveznici koja je Republika Srbija ikada izdala.

- Iz perspektive finansijskog tržišta, ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Uspeh na međunarodnom finansijskom tržištu potvrđuje istorijski najniža kamatna stopa na državne hartije od vrednosti koje je Republika Srbija ikada izdala. Iako smo ponudili na prodaju obveznice u iznosu od jednu milijardu evra, interes investitora na početku trgovanja iznosio je čak 4,5 milijardi evra. Nakon otvaranja tržišta Sjedinjenih Američkih Država, ukupna tražnja za obveznicama je porasla na čak 6,4 milijarde evra, dakle tražnja je bila šest puta veća od ponude. Pri tome, preko 300 investitora iz celog sveta je pokazalo zainteresovanost, što se do sada nikada nije desilo, a što je još jedna potvrda uspeha ekonomskih reformi i rezultata koje je Republika Srbija postigla u svetu – istakao je ministar finansija.

On je dodao da je postignuta cena bolja čak i od obveznica zemalja u regionu koje imaju investicioni rejting i koje su članice Evropske unije. 

- Ovo je veoma važan trenutak za razvoj naše privrede jer sada sa pravom možemo da kažemo da smo prave reforme sproveli na pravi način i da možemo da budemo optimisti kada je rast naše privrede u pitanju. Ova obveznica će doprineti daljoj fiskalnoj konsolidaciji kroz značajno smanjenje troškova kamata u budžetu Republike Srbije. Takođe, atraktivnost srpske državne obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu imaće uticaj i na povoljnije finansiranje privatnog sektora kroz nižu cenu zaduživanja naših kompanija na međunarodnom tržištu. Što je kapital jeftiniji, to se kompanije lakše i češće odlučuju da ga iskoriste za nove investicije, a to znači veću konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, veću zaposlenost, nova radna mesta i brži privredni rast – istakao je ministar finansija.

Emitovanje ove obveznice, po istorijski niskoj stopi od 1,5% godišnje, neće uticati na povećanje javnog duga jer se celokupan iznos emisije koristi za otplatu obveznica denominovanih u dolarima koje su emitovane 2011. i 2013. godine, po drastično višim stopama, 7,25% i 4,875%, respektivno, i koje dospevaju 2020. i 2021. godine. Prevremeno se otplaćuje 1,1 milijardu dolara postojećih obveznica i na taj se uštedelo preko 3,8 milijardi dinara samo na kamati koju bi Republika Srbija plaćala do kraja otplatnog perioda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
BIN

20.06.2019 20:56

Sinisa odlicno radi svoj posao.