Orbanov paket miliona za Srbiju

Autor: K. VASKOVIĆ - B. KAŠANSKI

Vesti

20.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska je spremna da uloži milione evra u projekte u Srbiji i Republici Srpskoj, a na ovom paketu insistirao je lično premijer Viktor Orban, saznaje Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Orban i Vučić

Prema informacijama do kojih je naš list došao od izvora bliskih Vladi Srbije, a potvrđeni su nam i u partijama u Srbiji bliskim mađarskom premijeru, najveći deo projekata biće realizovan u Vojvodini, ali su predviđene značajne investicije i u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj. Ovaj poslednji deo paketa utanačili su prekjuče u Budimpešti Viktor Orban i Milorad Dodik, koji su u četiri oka razgovarali duže od sat vremena.

- Neke od tačaka Orbanovog paketa uveliko se realizuju. Nešto u Vojvodini, ali nešto i u drugim delovima Srbije. To se, pre svega, odnosi na bankarstvo, poljoprivredu... Šandor Čanji, najbogatiji Mađar i vlasnik OTP banke, uskoro će, uz Vojvođansku banku, preuzeti i Sosijete ženeral i nije isključeno da će i dalje nastaviti širenje - kaže jedan od naših sagovornika i dodaje da će uz privrednu saradnju Mađarska nastaviti i unutar EU da insistira na što bržem priključenju Srbije.

Foto: Tanjug/J. Pap
Branislav Nedimović

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da bi ovakav plan doprineo još boljoj saradnji i razvoju dve prijateljske države.

Pastor: Sjajna saradnja uspostavljena je zahvaljujući prijateljstvu Orbana i Vučića

- Srbija već ima odličnu saradnju sa mađarskom vladom i razvijene projekte u sektoru prerađivačke industrije. U Arilju se gradi srpsko-mađarska fabrika za preradu malina kapaciteta od 12 tona. Ugovaramo i otvaranje četiri kompanije u Bačkoj Topoli i dve na prostoru zapadne Srbije. Šandor Čanji je zainteresovan za otvaranje pet logističkih centara u Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i na još dve lokacije na teritoriji Vojvodine. Orbanov predlog bi za Srbiju mnogo značio jer je Mađarska pouzdani investitor i ima dobro tržište - podvukao je Nedimović.

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević napominje da je Mađarska država sa razvijenom ekonomijom i poljoprivredom i da bi zato ona mogla Srbiju značajno da pogura u razvoju.

RepublikaFoto: youtube.com/Vlad Tepesblog

O Viktoru Orbanu

- Premijer Mađarske od 1998 do 2002. i od 2010. do danas

- Njegova druga vlada sprovela je velike ustavne i pravne reforme u Mađarskoj

- Dolazio u sukob sa EU jer je značajno ojačao odnose Mađarske i Rusije

- Protivi se ilegalnoj migraciji, na sve načine zaustavljao dolazak migranata

- Uveo Mađarsku u NATO i smanjio inflaciju u zemlji, zadržavajući ekonomski rast

- Oženjen, otac petoro dece

- Igra i pasionirano prati fudbal

- Ovo je odlična vest za Srbiju, krediti će omogućiti razvoj poljoprivrede, što će pomoći i Srbima i Mađarima - istakao je Kovačević.

Nedimović: Ugovaramo otvaranje četiri kompanije u Bačkoj Topoli i dve u zapadnoj Srbiji

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor ističe da saradnja neprestano jača već tri godine.

- Uloženo je preko 250 miliona evra i program će se nastaviti i u narednim godinama. Ovo je dokaz da je uspostavljena odlična saradnja između Mađarske i Srbije, odnosno Viktora Orbana i Aleksandra Vučića. Za sredstva Fondacije Prosperitati već je konkurisalo više od 10.500 ljudi. Ona ne potiču od OTP banke, nego direktno iz budžeta Mađarske. To utiče na razvoj poljoprivrede, obnavlja se mehanizacija, kupuje zemljište i ulaže se u kvalitetnu proizvodnju - naveo je Pastor.

Foto: Tanjug/J. PAP
Balint Pastor

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da premijer Mađarske ima odličan plan, a da će povoljni krediti pokrenuti razvoj poljoprivrede.

Ovo su ključne tačke paketa

1. Poljoprivredni deo

Preko fondacija i OTP banke, čiji je vlasnik najbogatiji Mađar, Orbanov priijatelj Šandor Čanji

2. Privredni deo

Srpsko-mađarska fabrika za preradu malina u Arilju, četiri kompanije u Bačkoj Topoli i dve na prostoru zapadne Srbije, otvaranje pet logističkih centara u Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i na još dve lokacije u Vojvodini

3. Bankarski deo

OTP banka nastaviće da širi poslovanje u Srbiji

4. Politički deo

Snažna podrška što bržem ulasku Srbije u EU, jačanje saradnje sa Višegradskom grupom (Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska), podrška Vladi Srbije preko Saveza vojvođanskih Mađara

5. Sportski deo

Klub koji finansira Mađarska TSC iz Bačke Topole ušao je u Superligu Srbije, gradi se novi stadion

6. Projekat u RS

Mađarska će graditi veliku fabriku u RS, potvrđeno prekjuče na sastanku sa Dodikom u Budimpešti

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading