Vučić ima legitimitet da reši i najteža pitanja: Međunarodni institut ocenio da je srpski predsednik faktor mira i stabilnosti

Autor: Tanjug

Vesti

18.06.2019

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je faktor mira i stabilnosti u nestabilnom okruženju regiona Zapadnog Balkana, gde je situacija najnapetija od završetka ratova na tim prostorima", ocena je Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

U najnovijoj analizi IFIMES-a o aktuelnim dešavanjima u regionu, objavljenoj pod naslovom "Ko želi da destabilizuje Srbiju?", analitičari IFIMES-a ukazuju da je Vučić svestan činjenice, da je građanima Srbije potrebno obezbediti izvesnu budućnost i da je potrebno završiti dijalog Beograda i Prištine kako bi, kako navode, Srbija ubrzano krenula napred, a da je pri tome najvažniji zadatak ekonomska obnova, razvoj države i zaustavljanje trenda iseljavanja iz zemlje.

Analitičari ističu da predsednik Vučić ima demokratski legitimitet i politički potencijal, da reši najteža državna pitanja kao što je pitanje Kosova. Pozivajući se na, kako kažu, relevantna istraživanja u analizi se ističe da ona pokazuju da predsednik Srbije i njegova Srpska napredna stranka (SNS) uživaju podršku među biračima, koja je uvek iznad 50 odsto podrške.

Iako je, ističu stručnjaci, Srbija zabeležila najveći rast stranih direktnih investicija u regionu i pokazala spremnost da pred kraj rumunskog predsedavanja EU otvori još pet pregovaračkih poglavlja sa EU, još uvek je na udaru snaga, koje žele destabilizovati tu zemlju, koja predstavlja važan faktor stabilnosti na Balkanu. 

- Nije nikakva tajna, da su na prostorima Balkana domaće političke snage često u funkciji i/ili instrumentalizovane za ostvarenje stranih interesa - stoji u analizi u kojoj se podseća da duže od pola godine traju protesti u Srbiji, koji su u početku bili protesti građana, da bi kasnije proteste zloupotrebila odnosno "ukrala" opozicija i prisvojila kao svoje. 

 

 

Građanski bunt ima dugu tradiciju u Srbiji, navodi se uz opasku da su u pojedinim segmentima građanski protesti bili opravdani, ali da se u osnovi radi o protestima, koji su dirigovani od dela opozicije i pojedinih centara moći iz inostranstva.

Ukazuje se da opozicija nema jasan politički program, te da je ključni zahtev tih protesta odlazak predsednika Vučića.

- Analitičari smatraju, da je opozicija u Srbiji nedorasla aktuelnom političkom trenutku i građani Srbije moraju potražiti nekompromitovane opozicione političke lidere sa jasnim političkim programom - ukazuje se u analizi, a kao zanimljivo se ističe da Srbija ima najveći priliv stranih direktnih investicija u regionu u prošloj godini kada je zabeležila rast čak od 44 odsto odnosno na 4,1 milijarde dolara. 

Zbog toga je, sugerišu, važno održati političku i ekonomsku stabilnost kako se pozitivan trend ne bi zaustavio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Natasa

18.06.2019 19:10

Jedan je Vučić, ostalo su priče...

Dragojlo

18.06.2019 19:20

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic je uvek apelovao na mir i bezbednost citavog regiona. To je dokazao svojom politikom koju uspesno sprovodi kao i predstavljanjem Srbije na medjunarodnim sastancima.

bojan

18.06.2019 19:26

Ovakva priznanja medjunarodnih organizacija,jasno govore u kom smeru Srbija ide.

Mija

18.06.2019 19:54

Veoma je znacajno raditi na jacanju stabilonsti.Srbija je faktor stabilnosti.