Odbrana bivšeg šefa DB razbucala haške tužioce! Preko Stanišića bi da osude Slobu

Autor:

Vesti

19.06.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Haški tužioci žele da kroz suđenje Jovici Stanišiću osude pokojnog predsednika Srbije Slobodana Miloševića "u njegovom odsustvu", rekao je juče Vejn Džordaš, advokat bivšeg šefa DB na ponovljenom suđenju nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti.

Jovica Stanišić, Slobodan Milošević

Stanišić (69), podsetimo, optužen je zajedno sa Frankom Simatovićem Frenkijem za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Džordaš je u uvodnoj reči rekao da tužioci nisu dokazali nijednu od optužbi protiv Stanišića, koje je ovaj advokat nazvao "apsurdnim", i to zato što niko od učesnika koji su navedeni u optužnici nije bio osuđen.

Labava desna ruka

Kao dokaz da takav poduhvat nije postojao, Stanišićev branilac je naveo da se Milošević nikada nije zalagao za "veliku Srbiju", već za prihvatanje mirovnih planova u Hrvatskoj i BiH i da je na to primoravao lidere krajiških i bosanskih Srba.

"Beretke" i "Škorpioni" Trojanski konj

RepublikaFoto: printscreen/Insajder Video

Odbrana je ubeđena da će osporiti tvrdnje tužilaštva da je Stanišić lično upravljao paravojnim formacijama, među kojima su bili zloglasni "Škorpioni", ali i "crvene beretke".

- Mi tražimo od raspravnog veća da vrlo pažljivo razmotri dokaze tužioca o toj jedinici. To nije ništa drugo nego Trojanski konj, kojim se želi skrenuti pažnja sa detalja u predmetu. Uzima se jedna šačica takozvanih pripadnika crvenih beretki i pokušavaju se povezati sa Stanišićevom zamišljenom jedinicom - rekao je juče Stanišićev advokat.

On je naglasio da tužioci Stanišića nisu optužili za komandnu odgovornost iako tvrde da je imao kontrolu nad hiljadama boraca i da je bio Miloševićeva svemoćna desna ruka.

- Optužba ne može da dokaže da je Stanišić komandovao bilo kome, pa čak ni Simatoviću - rekao je britanski advokat. On je najavio da ima sigurne dokaze da Stanišić nije komandovao ni jedinicama koje su u Hrvatskoj i BiH sebe nazivale "crvenim beretkama", ni gardi Željka Ražnatovića Arkana, ni "Škorpionima".

 

 

Džordaš ima dokaze i da Stanišić nije imao kontrolu ni nad liderima Srba u Hrvatskoj Milanom Martićem i Milanom Babićem i njihovim jedinicama.

Jovica se leči u Beogradu

Ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počelo je pre dve godine, nakon što je Žalbeno veće 2015. ukinulo prvostepenu presudu, kojom su bili oslobođeni optužbi, i naredilo ponavljanje suđenja. Stanišiću je privremeni boravak na slobodi odobren do oktobra zbog lošeg zdravstvenog stanja, a Simatoviću je naloženo da se do 13. juna vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningen.

Frenkijevo hvalisanje

On je naveo i da je lažna tvrdnja tužilaštva da su "crvene beretke" postojale i delovale neprekidno od 1991 do 1995, a Simatovićev govor da je jedinica imala 26 baza i 5.000 boraca u Hrvatskoj i BiH nazvao je "besmislenim hvalisanjem".

Džordaš je, takođe, negirao da Stanišić može biti odgovoran za bilo koje zločine, naročito ne za one koji se pripisuju vođama "crvenih beretki" Radojici Božoviću i Živojinu Ivanoviću zvanom Žika Crnogorac, "čije se kriminalno ponašanje ne sme povezivati sa njegovim branjenikom".

Stanišićeva odbrana najavila je da će pred sudije izvesti 19 svedoka, među kojima će biti i bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu Ajvor Roberts.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću biće nastavljen danas. Stanišić je zbog bolesti na privremenoj slobodi u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading