Vučić čestitao rođendan Đinpingu: Evo šta je poručio kineskom predsedniku

Autor: Republika

Vesti

15.06.2019

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas rođendan predsedniku Kine Si Đinpingu, poželevši mu najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit prijateljske Kine i svih njenih građana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Đinping

- Dozvolite mi da još jednom izrazim veliko poštovanje za Vaš požrtvovan rad, sa uverenjem da će Kina, uz mudrost i odvažnost, svojstvene Vašem liderstvu, nastaviti da dostiže impresivne ciljeve i niže nove uspehe u svim oblastima, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, posebno u ovoj godini kada Narodna Republika Kina obeležava sedamdesetogodišnjicu osnivanja - naveo je Vučić u čestitki.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, on je takođe zahvalio predsedniku Siju za srdačno gostoprimstvo koje mu je ukazao tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, a posebno za čast da bude među trojicom lidera koji su imali završnu reč na tom eminentnom skupu.

- Vaša inicijativa Pojas i put će, kroz povezivanje Kine sa zemljama na novom Putu svile, kao i njihovo međusobno povezivanje, učiniti da svet bude bogatiji i zato Vam zahvaljujem na tome što je Srbija deo tog najvećeg razvojnog projekta u savremenom svetu. Srbija će, verujući u ideale ravnopravnosti i solidarnosti, uvek biti podrška nastojanju Kine da, uz poštovanje međunarodnog prava i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, društveno i ekonomsko uređenje, istorijsko nasleđe ili stepen razvoja, gradi pravedniji svetski poredak. Zahvaljujući tome, kao i svesrdnom zalaganju za mir i stabilnost, uživate veliko poštovanje, ne samo u Kini, već i daleko van njenih granica, gde god se poštuju istinsko slobodarstvo i nezavisnost - istakao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što je predsednik Srbije dok je, bez obzira na geografsku udaljenost, s Kinom čvrsto vezuju sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, zasnovani na međusobnom uvažavanju i razumevanju.

- Vama, našem dragom prijatelju, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak bilateralne saradnje u svim oblastima, a posebno za intenzivan politički dijalog i plodonosnu ekonomsku saradnju. Uz trajnu zahvalnost za iskrenu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i doslednom stavu o pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa, želim da potvrdim, ekselencijo, nepromenjivu poziciju Srbije u podršci politici jedne Kine - naglasio je predsednik Srbije.

- Uz veliku radost što ću imati čast da Vam ponovo poželim dobrodošlicu u Srbiji, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja - navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Marina

15.06.2019 07:57

Prijateljskom predsedniku, prijateljske Republike Kine, srećan rođendan.

Tresimesi1

15.06.2019 08:09

Srećno i dugovečno bilo i nek je Si nama živ i zdrav.Dok nam je njega i Putina nema da brinemo za podršku.Živeo

Vanja

15.06.2019 08:35

Kina je iskreni prijatelj Srbije i takvo prijateljstvo moramo negovati i unapređivati.

Marko

15.06.2019 08:46

Lep gest predsednika Vucica!