Stefanović: Kredibilitet EU ozbiljno ugrožen zbog Kosova

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

12.06.2019

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da niko ne može da ga uveri da međunarodna zajednica nema uticaj i da ne može da natera Prištinu da ukine takse na srpsku robu. Stefanović je za TV Hepi rekao da EU mora da zaštiti svoj kredibilitet, jer kako Srbija da joj veruje kada prištinske vlasti ne sprovode dogovoreno u Briselu, a gde je EU bila garant pregovora.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Zbog taksi kredibilitet EU je upitan, Nebojša Stefanović

- Kako Srbija više da im veruje? Kako da sednemo o bilo čemu i s bilo kim da razgovaramo i da za to bude garant EU? Kako da znamo da će to neko da poštuje i, ako ne bude poštovao, da će imati neku vrstu sankcije. Sada to ne vidimo - rekao je Stefanović.

On je dodao da sada postoji samo deklarativno zalaganje EU i međunarodne zajednice uopšte, i da su se i u Savetu bezbednosti UN svi složili da su takse štetne i da treba da se ukinu.


Na opaske Prištine da Beograd koči pregovore, Stefanović je rekao da su to besmislene optužbe, da Priština to govori računajući da niko neće izvući Briselski sporazum i postaviti ključno pitanje - Šta je sa Zajednicom srpskih opština (ZSO)?

- Mi smo sve uradili i oni ne mogu da navedu jednu stvar koju nismo uradili. Postavlja se pitanje šta ćete da uradite sa ZSO - rekao je Stefanović i dodao da iz Prištine stižu besmisleni odgovori zašto to nije urađeno, da to zabranjuje takozvani ustav Kosova.
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Pregovore iz UN prebacio u EU, Vuk jeremić

Ističe da Srbija hoće da razgovara, jer rukovodstvo Srbije razume da bolja budućnost srpskog naroda ne može da dođe iz sukoba i rata, već može da dođe samo iz zajedničkog dogovora, da ljudi koji žive na KiM, i Srbi i Albanci, žive bolje i kvalitetnije i da nemaju stalni strah da će im upasti specijalne jedinice kosovske policije ROSU. 


Stefanović ocenjuje da je cilj Prištine da se ukine Misija UN sa Kosova i da zbog toga stalno smišljaju i režiraju sukobe između njihovih institucija i UN.

Dodaje da je hapšenje Rusa zaposlenog u Unmniku bilo smišljeno i režirano da se Misija UN povuče sa Kosova. 

 

Stefanović: Ne možete da hapsite Srbe bez dokaza

Foto: MUP Srbije

Pokušaj prištinskih vlasti da kriminalizuje sever Kosova i Metohije usmeren je protiv Srba, a ne iskrena borba protiv kriminala.

- Zašta gonite ljude? Šta su dokazi, osim političke kriminalizacije ljudi. Svakoga za koga procene da bi mogao da im se suprotstavi na bilo koji način, makar da izađe goluruk pred njih, treba da uhapse, da ga kriminalizuju, sklone kako bi svima ostalima uputili poruku ''kada naiđemo, vi se samo sklonite'' - rekao je Stefanović.

Stefanović je podseća da su sadašnji lideri opozicije Vuk Jeremić i Dragan Ðilas, dok su bili na vlasti, pregovore o KiM prebacili iz UN u EU. 


- Pregovore su iz UN, gde imamo prijaterlje, prebacili u EU gde je većina zemalja priznala nezavisnost Kosova - zaključio je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Miki

12.06.2019 09:05

EU je ugrozila svoj kredibilitet, jer ne moze da natera Albance da postuju Briselski sporazum i omoguce formiranje ZSO.

Najdan

12.06.2019 09:05

EU ima dvostruke aršine. Jedna su pravila za Srbe, a druga za Albance.

Maki

12.06.2019 09:07

Srbi moraju da budu zaštićeni na KiM u skladu sa rezolucijom 1244!!!

saska

12.06.2019 09:09

Nemaju oni nikakav kredibilitet