Papin prvi čovek na sastanku sa Veseljijem

Autor:

Vesti

11.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pjetro Parolin, državni sekretar Vatikana, čija je funkcija u rangu premijera, prisustvovao je u Prištini misi koju je za njega organizovao predsednik kosovske skupštine ratni zločinac Kadri Veselji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Pjetro Parolina

Jedan od najvažnijih ljudi pape Franje doputovao je u prvu zvaničnu posetu samoproglašenoj državi Kosovo, a njegovo prisustvo albanski zvaničnici i mediji pokušali su da predstave kao važan korak u nastojanjima da Vatikan prizna njihovu lažnu državu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj odmah se pohvalio da je zatražio od Vatikana da prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost. Napisao je uz to i nebulozno obrazloženje:

- Kosovo i njegovi građani su tokom vekova bili svedoci zapadnih vrednosti i danas su posvećeni očuvanju mira, stabilnosti i verskih sloboda u zemlji. Državnom sekretaru Parolinu sam preneo ovu poruku, izražavajući našu posvećenost unapređenju ovog partnerstva i istovremeno traženju priznanja od Svete stolice.

S druge strane, sagovornici Srpskog telegrafa sigurni su da Vatikan neće priznati Kosovo.

Foto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji

Politikolog Aleksandar Pavić ističe da je papin izaslanik Parolin prilikom prošlogodišnje posete Beogradu pozvao na mirovni sporazum između samoproglašene države Kosovo i Srbije.

- Vatikan nije priznao lažnu državu Kosovo i pod vođstvom sadašnjeg pape nastoji da popravi odnose sa pravoslavnim svetom, pa je razumljivo što se i dalje uzdržava od priznavanja lažne države. Pravi znak dobre volje Vatikana prema Srbiji i pravoslavlju bilo bi zauzimanje kod prištinskih vlasti da obustave pokušaj istorijskog krivotvorenja i pretvaranja pravoslavne crkve u Novom Brdu u katoličku - podvukao je Pavić.

Foto: pixabay.com

Univerzitetski profesor i dugogodišnji novinar Slobodan Reljić ističe da Vatikan neće priznati samoproglašenu državu Kosovo ni pod pritiscima jer su oni poznati kao dosledni svojoj politici:

- Vatikan ima složen pristup, na geopolitiku Balkana gleda dugoročno i ne menja lako odluke. Tači je već bio u Vatikanu i lobirao, ali bezuspešno.

Katolici na Kosovu

- Svi u porodici Ramuša Haradinaja su katolici
- Haradinaj u nekoliko navrata isticao da se ne oseća kao musliman
- Edi Rama takođe katolik
- Hašim Tači lobirao u Vatikanu za priznanje
- Katolička crkva na KiM obuhvata gotovo 100.000 vernika

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading