Vučić: Energetsko pitanje oko Kosova jedno od najtežih

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

10.06.2019

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da prištinske vlasti nisu spremne da suštinski razgovaraju o energetici, pre svega o Gazivodama i Valaču, već su želeli uz nemačku podršku da zavladaju Valačom, što nismo spremni da damo.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić na sastanku nacionalnog konventa o EU

Vučić je, na plenaralnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, na pitanje Lidije Radulović iz Fonda za političku izuzetnost o energetskom sporazumu, i konsataciju da je energetika oblast koja bi mogla da doprinese dijalogu, univerzalno sredstvo za prevazilaženje barijera, rekao da se u tački 13 Briselskog sporazuma pominje da pitanje telekomunikacija i energetike treba u najkraćem roku da budu raspravljana, ali bez direktne obaveze.

- Tačno je da smo napravili akcione planove i implementaciju Briselskog sporazuma kroz čije okvire postoji više manjih dogovora iz oblasti energetike. Bezbroj puta samo tražili formiranje dve srpske kompanije - naveo je on.

Vučić je rekao da Srbija na severu Kosova gubi između 120 i 150 miliona evra, a Nemci, zbog aktuelnog stanja, gube oko 40 miliona evra godišnje.

- Kada su naše pare u pitanju to nije važno, ali kada se radi o njihovim parama to pitanje postaje bitno - konstatovao je on.

Foto: youtube.com/ kenan nurovic

Glavne tačke spora sa Kosovom oko energetike

Jezero Gazivode - Na ovom jezeru postoji hidroelektrana i postrojenje za prečišćavanje vode. Strateški je veoma važno jer omogućava snabdevanje za 700.000 ljudi na području Kosova i centralne Srbije.

Trafostanica Valač - Trenutno pripada sistemu elektroprivrede Srbije preko koje se kontroliše snabdevanje električnom energijom za          područje severa Kosova i Metohije.

Suština sukoba u energetici, kako je objasnio, jeste da su odjednom u Prištini reklo da mogu preduzeća biti retroaktivno formirana, u nameri da se nađe nešto što Srbi navodno nisu ispunili.

- Međutim suština je u tome ko ce da upravlja Gazivodama i Valačom. Nije samo pitanje cene, već se radi o statusnom pitanju - rekao je on.

Prema njegovim rečima kompletan energetski aranžman je jedan od najkomplikovanijih, jedan od lošije pregvaranih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Jovan

10.06.2019 12:49

Srbija se nikada neće odreći svoje teritorije!

Irena

10.06.2019 12:49

Predsednik Vucic ima moju punu podrsku.

Vlaki

10.06.2019 12:57

Muku mucimo id davnina

Aleksandar

10.06.2019 13:11

Oko nekih stvari nema popustanja.