U Njujorku danas zaseda Savet bezbednosti: Dačić i Rusi se bore za Kosmet

Autor:

Vesti

10.06.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demonstracija sile, upad albanskih specijalaca na sever Kosova, kao i hapšenje i prebijanje osoblja misije UN, biće glavne teme o kojima će se na osnovu izveštaja Antonia Gutereša, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, danas raspravljati na sednici Saveta bezbednosti.

Sednica se održava na dan kada je pre dve decenije usvojena Rezolucije 1244

Srbiju će predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić, koji je uoči odlaska u Njujork u u Sankt Peterburgu razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim. Posle ovog susreta iz Rusije je poručeno da je dogovoreno da će Srbija i Moskva združenim snagama nastupiti danas na Ist riveru.

PRECIZNE PORUKE

Na sednici koja pada na dan kada je pre 20 godina usvojena Rezolucija 1244 (pogledaj okvir) Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade, u obraćanju Savetu bezbednosti naglasiće potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na SB UN i neophodnost da Unmik ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva.

- To znači u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju u Pokrajini - poruka je sa kojom je Dačić otišao u Njujork.

Ivica Dačić

Osim upada kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, Dačić će govoriti i o nizu provokativnih akcija Prištine kojima se, pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija SB UN 1244.

DOGOVOR U ČETIRI OKA

Prenoseći detalje dogovora sa ruskim šefom diplomatije, Dačić je ispričao da mu je Lavrov rekao da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN.

Sergej Lavrov

- Ministra Lavrova detaljno sam upoznao sa tim šta će Srbija raditi u narednim mesecima, kakvi su naši stavovi, vezani za ovo najvažnije pitanje. Da smo mi spremni na kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i kompromis. Vidi se da oni ne žele da dođu do bilo kakvog rešenja - naveo je ministar.

Dačić navodi da ga je Lavrov, s druge strane, upoznao sa ruskim stavovima i da mu je rekao da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici SB UN u ponedeljak 10. juna.

Selaković: Iskustvo nas uči da se dogovori naprave van, a potvrđuju u SB UN

Prema rečima Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika države, izuzetno je važno da se takva sednica održi, te da je Srbija diplomatskom aktivnošću uspela da održi to pitanje na dnevnom redu SB UN.

Foto: Tanjug
Nikola Selaković

- Ako me pitate da li će na toj sednici doći do nekog istorijskog ili suštinskog pomaka ili će biti učinjeno nešto što će u bitnoj meri uticati na promenu tokova i stanja na terenu, nisam od onih koji će dati takvu tvrdnju. Iskustvo nas uči da se dogovori naprave van, a potvrđuju u SB UN - smatra Selaković.

Ističe da je glavni zadatak Srbije da priča, razgovara i vodi dijalog, te da na svakom mestu potvrđuje svoj državni kredibilitet i ozbiljnost dok traži najbolji put ka rešenju kosovskog pitanja.

Dve decenije Rezolucije 1244

Rezolucija Saveta bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija 1244 usvojena je 10. juna 1999.
Aktom je odobreno uspostavljanje privremene administrativne misije OUN na Kosovu
Dokument je usvojen nakon saglasnosti predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i ruski premijer Viktor Černomirdin
Rezolucija je usvojena sa 14 glasova za i nijednim protiv, dok je Kina bila uzdržana
Prema Rezoluciji Srbiji je ostavljena mogućnost da vrati svoje institucije kada se za to budu stekli uslovi
UN ima ovlašćenje da pokrene politički proces kako bi se ustanovio budući status Kosmeta (proces počeo krajem 2005).
RepublikaFoto: Tanjug

VULIN O SPORAZUMU KOJIM JE OKONČANO BOMBARDOVANJE

U Kumanovu prekinut rat, ali nije doneo mir

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, govreći o Kumanovskom sporazumu, koji je potpisan pre 20 godina, poručio je da je tim dokumentom prekinut rat, ali da taj sporazum nije doneo mir.

Naveo je da je nakon ulaska međunarodne zajednice na KiM proterano 250.000 Srba, Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija i ubijeno više od 1.000 ljudi.

- Srbija je ponosna na svoj narod i one koji su je branili u tim vremenima i neće da prihvati nametanje krivice za zločine koji su počinjeni nad njom, neka se stide drugi - poručio je Vulin.

Naime, pre 20 godina, na aerodromu Adži tepe na svega par kilometara od Kumanova potpisan je dokument kojim je okončano bombardovanje Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana. Sporazum su u ime SRJ potpisali general pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanovic, u ime Generalštaba Vojske Jugoslavije i general-potpukovnik policije Obrad Stevanović u ime Ministarstva unutrašnjih poslova. Sa druge strane, u ime međunarodnih snaga NATO i Kfora sporazum je potpisao britanski general-potpukovnik Majkl Džekson.

RepublikaFoto: Tanjug

LAZANSKI O MOGUĆIM REŠENJIMA ZA POKRAJINU

Dva rešenja, loše i manje loše

Novoimenovani ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski ističe da se i 20 godina od potpisivanja Kumanovskog sporazuma borimo za ono što još možemo da izvučemo sa Kosova.

- U ovom trenutku treba da čupamo šta se može iščupati jer Kosovo nije problem koji je sad nastao. Taj problem nije mogao da reši ni kralj Aleksandar, ni Titova Jugoslavija, ni Milošević i nerealno je očekivati da se to može preko noći prelomiti. Gledamo da izvučemo maksimum šta se može, a to je pitanje nekog kompromisa - naveo je Lazanski za televiziju Prva.

Prema njegovoj oceni, sva rešenja su na neki način loša.

- Za Kosovo postoje samo dva rešenja - loše i manje loše - mišljenja je Lazanski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading